O întrebare veche


Ştiu, s-a mai pus, dar îmi era dor de ea…
Răspunsuri multiple, puteţi să adăugaţi ce doriţi…

Niște precizări later edit, de ce mi s-a pus pata. Din ancheta aceea mai veche (parcă din Observator Cultural) făcută printre critici și scriitori a ieșit Craii de Curtea Veche.  Mie mi-a plăcut foarte mult romanul, însă am fost extrem de surprinsă de rezultat. Acum aș fi curioasă să văd ce părere au bloggerii.  Sau cei care intră pe bloguri, în fine – se presupune că sunt oameni mai puțin specializați.

În oarecum altă ordine de idei, Marius Chivu a făcut o anchetă în Dilemateca pe iunie despre cartea românească din 2009 preferată de bloggeri. Îi mulțumesc pentru invitație, mi-am și cumpărat revista astăzi și am văzut că, până la urmă, au răspuns (foarte frumos) câțiva: adina b, bookblog, ionuca, alexandru, dragos c, cititorsf, luiza, insemnari din subterana, vera sms, whitenoise si zum.  Îi rog frumos să mă ierte că nu pun linkurile în articol, însă sunt exttrem de multe și toți sunt de mult în blogroll, așa că pe voi, ceilalți, vă invit cu drag să-i vizitați de acolo, deși știu foarte bine că știți să-i găsiți oricum 🙂 Întâmplător sau nu, eu am răspuns la anchetă înainte de a citi Medgidia, orașul de apoi – probabil aș fi pus-o și eu (deși n-aș fi renunțat la Vosganian) și astfel ar fi avut și mai multe voturi.  Ancheta a fost un alt motiv care m-a îndemnat să pun sondajul.

Later later edit. Am mai adăugat câteva romane, la sugestia colegului mulliganoglu, mercic (Sadoveanu cu 2, Cireșarii, Pizdeț, deși eu nu l-am citit, Noaptea de Sânziene, Cum mi-am petrecut… și Zilele Regelui).  Puteți să intrați să mai votați o dată și pentru acelea dintre ele care vă plac (nu cred că vă împiedică nimic).

42 Comments

 1. Alexandru said,

  01/06/2010 at 4:58 pm

  Uimitor, e in frunte cu 24% din voturi! Zic uimitor pentru ca mie mi se pare printre cele mai slabe din lista : )

 2. Alexandru said,

  01/06/2010 at 4:59 pm

  ziceam de “Cel mai iubit dintre pamânteni”

 3. zum said,

  01/06/2010 at 5:21 pm

  @ Alexandru: eu nu ma mir. are foarte multi fani, inca n-am inteles de ce.
  se poate vota multiplu? 🙂

 4. capricornk13 said,

  01/06/2010 at 6:36 pm

  @alexandru: am vazut si eu, mi-e rau!!!!
  @zum: cred ca da, nu blocheaza pe IP 🙂

 5. zum said,

  01/06/2010 at 7:58 pm

  @ capricornk13: hm, sa profit, sa nu profit? 🙂 (hai ca nu profit, sunt curioasa ce iese pe bune. sper sa faca toti la fel)
  zi-mi si mie, te rog, ca mor de curiozitate: despre ce carti au scris blogarii? stiu ce-au scris adina, alexandru, whitenoise si vera, dar restul?

  • capricornk13 said,

   02/06/2010 at 8:19 am

   adina – Mentaliștii, Florin Manolescu; bookblog – Cartea Șoaptelor; ionuca – Celelalte Povești de dragoste, Lucian Dan Teodorovici, Lampa cu căciulă, Florin Lăzărescu și Și Hams și Regretel, Matei Florian; alexandru – Monstrul fericit, Radu Vancu; dragos c – Medgidia, orașul de apoi și Celelalte povești de dragoste; cititor sf – Adrenergic, Sebastian Corn; luiza – Medgidia, orașul de apoi; insemnaridinsubterana – Probleme personale, Angela Marinescu; vera – Și Hams și Regretel; whitenoise – Dicționarul Mara, Dan Coman și Un anotimp în Berceni, Claudiu Komartin; zum – Medgidia, orașul de apoi (i-am pus pe toți ca să vadă și ceilalți)

   • zum said,

    07/06/2010 at 5:09 pm

    vezi ca nu e puck, e ionuca. am crezut ca am eu vreun exemplar cu pagini lipsa 🙂

 6. zum said,

  01/06/2010 at 8:21 pm

  deci nu pot sa cred ca Hortensia nu are nici un vot! cam conservatori blogarii, aleg Camil si Cel mai iubit dintre pamanteni
  eu as vota asa: Teodosie, Orbitor si Concertul Hortensiei. era secret? 🙂

  • capricornk13 said,

   02/06/2010 at 7:51 am

   sigur ca nu era sercret, chiar i-as ruga pe cei care au votat altul sa-mi spuna care este! Hortensia? draga mea, cred ca dam cu tunul sa mai gasim pe cineva caruia sa-i fi placut Concertul (dintre cei de varsta mea sigur, inainte de bac a trebuit sa le fac un rezumat tuturor colegilor mei baieti, ca n-au putut sa-l citeasca neam! :D)
   si mie-mi plac voturile tale!

 7. mulliganoglu said,

  01/06/2010 at 9:16 pm

  Deci de ce nu este si Domnul Autor Sadoveanu cu o carte cat de mica caci ca romancier e foarte mare ca un Ceahlau, asa, sau alt masiv la alegere, dar impunator. Si de ce Calinescul are doua compuneri la concurs, iar altul ca Eliade care scrie prost, dar comparabil cu Calinescul niciuna. Deci macar Noaptea de Sanziene caci acum infloresc teii si mai a fost luna iubirii care tocmai s-a terminat si se intampla multe accidente din dragoste si din cauza la parfumul de la flori de tei le cad pe umeri.

  Si pentru copiii sau adolescentii intarziatii de ce nu sunt Ciresarii sau Toate panzele sus? De ce nu si Pizdet, gen, chiar daca e imitat nitel dupa Welsh, da’ mai melodic, mai Nirvana, nu punkereala SexPistols?

  Deci am votat KKB, care nu este chiar un roman si desi mi se pare chiar ca aiurea ca sa bagi in concurs un text revelat langa ultima noapte si alte malachii dastia.

 8. capricornk13 said,

  02/06/2010 at 7:56 am

  ai dreptate cu Sadoveanu, nu m-am gandit deloc la el, am sa-l adaug daca mai pot; cat despre Eliade… nu stiu ce sa zic, mie-mi plac foarte tare nuvelele, dar romanele mi s-au parut groaznice… de necitit…
  Ciresarii am vrut sa-i pun, pe cuvant de onoare, insa m-am gandit ca nu toata lumea e la fel de copchil la minte ca mine! 🙂 Pizdet nu-l gasesc de 5 ani, de cand vreau sa-l citesc, dar e buna ideea, il pun si pe el…
  si da, stiu ca pentru tine e un sacrilegiu sa pun Craii pe langa unele de pe-acolo 😀

 9. mulliganoglu said,

  02/06/2010 at 10:17 am

  sistemul e distrus. tocmai am votat a 5a xa KKB

 10. mulliganoglu said,

  02/06/2010 at 10:21 am

  Deci te rog frumos, Capri, baga te rog eu mult de tot si cartea “Intr-un camin de domnisoare” scrisa de catre doamna scritoare Anisoara Odeanu care-mi placea mie de ea in alta vacanta de vara.

 11. mulliganoglu said,

  02/06/2010 at 4:05 pm

  mai, Capri, mai, deci cum am uitat cea mai importanta lucrare care a aparut in postceausism?! care chiar a adus ceva nou in limba scrisa.

  deci “Vietasii de pe Rahova”

 12. zum said,

  02/06/2010 at 4:56 pm

  @ capricornk13: a, pai vin si eu acum si intreb: de ce Zilele regelui si nu Degete mici? 😀 (o sa faci o lista cat o zi de post, da’ pana la urma daca pui asa de-a valma eu zic sa pui si Degete mici. si de ce Ciresarii, dar nu si Toate panzele sus? si daca pui Degete mici trebuie sa pui si Ilie Cazane. si tot asa (Agopian?! cred ca iti fac eu o lista lunga aici pana la urma. totusi, Agopian deloc?!) 😛

  acum inapoi la Hortensia: pai eu credeam ca sondajul nu e numai pentru cei din generatia ta, deci m-as fi asteptat sa vad cateva voturi si la Concert… 🙂 iar colegii tai de generatie au si acum aceleasi pareri ca la 16-18 ani? ca stiu si eu oameni care n-au putut citi in liceu Concertul dar intre timp au inteles care-i treaba. sa nu mai zic de toti liceenii fani Eliade care dupa ce implinesc asa, vreo 25 de ani, nu se mai pot apropia de literatura lui 😛

 13. sabina said,

  02/06/2010 at 9:17 pm

  capri,e o lista eterogena ,personala si fara -ndoiala sentimentala.
  nu pot compara si …cantari” enigma “cu” zilele regelui” si nici “ion” cu” orbitor”;e acelasi lucru cu a a alege intre sarmale si inghetata.
  cartile care au facut epoca in epoci diferite nu se pot confrunta,asa dupa cum cartile care au facut in vietile noastre epoca la varste diferite nu se pot confrunta nici ele( “ciresarii” sunt ceva,”Dimineata pierduta” altceva…
  asadar ,fiecare vot al meu ar fi relativ la un criteriu sau aspect deci ideea ta( altfel frumoasa) cere in viziunea mea putina ….organizare.
  dar astept rezultatele si comentariile.

 14. capricornk13 said,

  03/06/2010 at 8:16 am

  @mulli: rautate mica ce esti! 😀
  @zum: a, eu fac pariu ca nu s-a ostenit nimeni s-o reia! 😀 mie mi-a placut foarte tare de atunci, poate o recitesc si fac o campanie, ce zici? 🙂
  cat despre celelalte carti pe care sa le pun, deja, vorba sabinei, e un fel de varza 😀 lasa-l asa, ziceam ca daca ti-a placut Degete mici votezi cu Zilele regelui! nu ma iau chiar atat de tare in serios cu ancheta asta 🙂
  @sabina: ai perfecta dreptate, te rog sa ma ierti si sa te joci asa cum e 🙂

 15. sabina said,

  03/06/2010 at 9:34 pm

  m-am jucat.am ales “cronica” pentru ca e genul cu care cred ca voi rezona mereu (saga de familie,roman fluviu,poveste,culoare,arhitectura baroca a naratiunii,oameni sub vremi si asa mai departe)
  scorul obtinut de cartarescu este insa semnificativ dupa mine pentru clasa de cititori votanti;tu ce zici ? trebuie sa tragem si o mica concluzie ,nu ?

  • capricornk13 said,

   06/06/2010 at 6:59 pm

   ma bucur ca te-ai jucat, iar Cronica as fi votat-o si eu oricand; e foarte buna
   nu stiu ce sa zic, deocamdata Cartarescu e batut net de Camil, hai sa mai vedem ce se mai intampla, nu? 🙂

 16. sabina said,

  03/06/2010 at 9:42 pm

  si inca ceva : cred ca aceasta lista amestecata ne poate da o idee ( chiar daca la scara mica ) despre ….”actualitatea clasicilor” ; poate ma insel,dar cititorul de azi( tanar,educat ,cu stil de viata urban,conectat la nou-ul valoros) este orientat preponderent spre ceea ce se scrie azi interesant si bine;ne regasim mai repede si mai bine aici.Clasicii( nu doar cei romani) au devenit un rasfat rar,asa …ca un moft boieresc.

  • capricornk13 said,

   06/06/2010 at 7:01 pm

   nu stiu daca e chiar asa; tanarul urban de azi nu prea are multa vreme de citit, asa ca mi se pare mai probabil sa aleaga o carte care i-a placut cand era prin liceu sau facultate…

 17. dana said,

  05/06/2010 at 10:28 am

  eu am scris acolo la altele niste carti pana mi s-a terminat spatiul :)) ma intreb dc ‘ajung’ la tine sau la scriam doar pentru mine
  cartarescu are scrieri mai reusite decat orbitor, dupa mine
  din lista asta m-am vazut nevoita sa aleg morometii. e drept ca n-am prea citit literatura de azi, dar dc si pizdet e ca muzici si faze sau aventurile lui labagiu sau cum mi-am petrecut vacanta de vara sau mansarda cu portocale……..

  • capricornk13 said,

   06/06/2010 at 7:47 pm

   Si eu speram ca-mi apar others, insa am observat ca nu 😦 ce ai mai pus acolo? macar cateva…
   Da, o avea scrieri mai reusite, insa numai Orbitor e roman 🙂
   Pizdet nu stiu cum este, ca nu l-am citit. Aventurile lui Daniel Abagiu mie mi s-a parut misto, iar Cum mi-am petrecut… excelenta. E greu sa le judeci fara sa treci prin ele, eu sunt convinsa ca ti-ar placea cateva

   • dana said,

    09/06/2010 at 8:29 am

    si travesti e roman. mie mi-a placut travesti.
    nu mai tin minte ce am scris. cred ca viata pe un peron de paler, de doua mii de ani de sebastian si cimitirul buna vestire de arghezi.

    • capricornk13 said,

     09/06/2010 at 10:39 am

     corect, uitasem de Travesti (nu-l am, probabil de-aia 🙂
     viata pe un peron e pe lista mea de nu stiu cata vreme, insa, cum sunt multe altele, inca n-am ajuns la ea 😦
     mie mi-a placut foarte mult Jurnalul lui Sebastian, restul nu prea…
     cimitirul buna-vestire nu l-am citit, daca-ti poti imagina asa ceva 😦

 18. dana said,

  05/06/2010 at 10:38 am

  mie mi-a mai placut zenobia. acum mi-am dat seama ca intrebarea e care e cel mai reusit roman nu… ce carti ti-au placut cel mai mult. dar cred ca toata lumea a raspuns asa, nu? e greu sa alegi un singur roman si sa spui despre el altceva decat ca ti-a placut (sau nu).
  mie inca nu-mi vine sa cred ca ii mai place cuiva hortensia papadat bengescu 😀 in afara profesorilor de la universitate, desigur

  • capricornk13 said,

   06/06/2010 at 7:48 pm

   mie imi place foarte mult Hortensia, am citit tot ciclul Hallipilor de placere in liceu 🙂 Iar acum mi-am cumparat Concertul pentru ca intentionez sa-l recitesc 🙂

   • dana said,

    09/06/2010 at 8:31 am

    aveam in facultate un profesor care vorbea foarte frumos despre el. bine, el vorbea frumos despre orice. am incercat sa citesc ca imi placea de el dar nu prea e genul meu

    deci in liceu ai citit? sunt curioasa cum ti s-ar parea acum…. mie mi s-a intamplat sa spun ca imi place vreun autor pe care l-am citit in urma cu 5-10 ani si cand am recitit ceva am fost dezamagita 🙂

    • dana said,

     09/06/2010 at 8:32 am

     despre ea. despre hortensia papadat bengescu

    • capricornk13 said,

     09/06/2010 at 10:40 am

     m-as mira sa fiu dezamagita de Hortensia 🙂 tin minte ca-n liceu chiar mi-am propus s-o recitesc mai tarziu, mi se parea ca-mi scapa unele kestii

 19. mulliganoglu said,

  08/06/2010 at 10:41 am

  de ce nu apare ce am scris (Vietasii) la other? de ce ai bagat camp de sugestii daca le ignori? vezi cum te faci, Capri? n-o fi foc daca bagi si Vietasii. bagi Vietasul si dai culoare la top. sa voteze lumea cu monstrul, cu alea. flori de sapun si mulaje din miez de paine. minimal. materie umila. Vietasul urca-n topul vanzarilor cu sculptura cinetica popa cu pula sculata. baga si Vietasii, Capri!

  • capricornk13 said,

   08/06/2010 at 3:48 pm

   nu stiu de ce nu apar cele de la other 😦
   nu-mi apar nici mie in site-ul de admin 😦
   traiasca Vietasii 😀

 20. mulliganoglu said,

  08/06/2010 at 4:18 pm

  vreau sa mai votez si eu o data, maxim de doua ori. cum fac?

 21. mulliganoglu said,

  08/06/2010 at 4:55 pm

  5 am avut si le-am terminat. crezi ca merge cu proxy d-alea?

 22. mulliganoglu said,

  08/06/2010 at 5:58 pm

  e chinul dracului cu proxyi astia. abia am bagat 8 voturi amarate.

 23. capricornk13 said,

  08/06/2010 at 6:44 pm

  @mulli: 😀
  pai hai, ca mai ai putzin si castigi!
  p.s.: te rog iarta-ma ca nu ti-am pus Vietashii, stii cat de lene mi-e sa ma duc sa modific sondajul ala? e o cumplita bataie de cap, weblogul, cat era el de tembel, era mult mai prietenos la sondaje 😦

 24. mulliganoglu said,

  08/06/2010 at 9:09 pm

  nu am reusit sa mai gasesc un shinobitor din acelea ca lumea ca sa mai bag si eu un vot pentru Crai. ma ia cu o asa tristete cand vad patul pe primul loc…

  repese: pot eu ca sa nu te iert, mai, Capri, mai?! te iert, ca doar tu mai ma ajuti la sondajele acestea.

 25. capricornk13 said,

  09/06/2010 at 10:36 am

  🙂
  ca si doar tu ma ajutzi la ele!!!

 26. 28/06/2010 at 11:23 am

  […] facut pe blogul ei si un sondaj de opinie  despre cel mai bun roman […]

 27. mulliganoglu said,

  28/06/2010 at 10:17 pm

  decat 4-5 am mai bagat acum pe seara


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: