Sarcasm trendy în ton delicat

spaţiu privat – Elena Vlădăreanu

Cartea Românească, 2009

Elena Vlădăreanu este un nume destul de cunoscut, ştiu că are o emisiune la radio România Cultural şi că are şi blog (pe care trebuie să-l trec în blogroll, alături de multe altele, c-aş vrea să-l şi citesc).  E şi ea o premieră pentru mine, ca şi ceilalţi poeţi despre care am îndrăznit să scriu în ultima vreme. Ei, până acum nu m-a ucis nimeni, aşa că încerc să merg mai departe 🙂

“spaţiu privat” este un volum care se leagă, are stil.  Ilustrațiile lui Dan Perjovschi (mie nu-mi plac deloc, însă merită menționate), împărțirea pe capitole = camere, unitatea de idei, totul te face să crezi că Elena Vlădăreanu s-a străduit, a avut un gând coerent, a fost consecventă.  Penultimul poem, în care poeta își dă IBAN-ul și cere donații, mi se pare genial!

Și cam atât mi se pare genial. Restul e simpatic. E, practic, transcrierea conversațiilor dintre membrii generației mele pe tema prezentului, societății de consum, tâmpirii prin publicitate, valorilor de negăsit, problemelor de zi cu zi.  Mai bine nuanțate, mai inteligent exprimate, mai liric.  Ironia poetei se leagă de ce trebuie, surprinde toate clișeele esențiale, are sclipiri pe alocuri, te face să înțelegi perfect starea de inutilitate pe care o resimți trăind în lumea asta. E corectă, exact ăsta mi se pare cuvântul potrivit – surprinde fidel preocupările care ne îndepărtează de aspirația spre (orice tip de) absolut.  Poezia e undeva în spate sau, mai bine, undeva într-un cuvânt imprefect traductibil în românește: beyond. Elena Vlădăreanu prezintă viața.  Ca să înțelegi ce amar stă în spatele descrierilor corecte ale situației trebuie să-ți faci singur poezia. 

E sarcastică așa cum e trendy să fii sarcastic, însă nu exagerează cu nimic și nici nu dă soluții – de aici tonul delicat din titlul meu.  Nu ne dă lecții, ne pune niște semne de întrebare. Ce e înviorător este că nu are ipocrizii, adică sunt conversațiile cu prieteni buni de tot 🙂

Pasajele care mi-au plăcut și cred că sunt relevante pentru ceea ce vreau să spun:

„spațiu vital”: nu-mi place poezia/nu fac nimic din ce nu am chef./nu-mi pasă dacă și când te rănesc/nu sprijin programele sociale/nu merg la vot/nu mi-e frică de moarte./nu dau doi bani pe viața aurolacilor./nu dau doi bani pe viața mea./și în general nu-mi place/și nu-mi doresc nimic./doar un spațiu în care să mă aud/cum inspir și expir.atât.

„orgasm”: problema obținerii unui orgasm e la fel de generală precum criza economică.

-un preludiu insuficient de lung

-ca și cum ai fi ultima găină

-limba degetele

ce vor femeile cu adevărat în pat:

-șmecherii

-un somn bun

„fat”: obezitatea contribuie la încălzirea globală/încălzirea globală contribuie la creșterea numărului de calculi renali./lumea nu are nevoie de voi!

„identify myself”: până când voi fi tânără reprezentantă a poeziei române./cât voi continua să scriu poezii oribil de feminine,/să fiu atât de uncool și unsexy./la 35 de ani ce se va scrie după elena vlădăreanu virgulă./unde îmi este umorul cum stau cu networkingul.

imaginea mea nu corespunde./Vine CELULITA, își înfige mâinile în ciuful meu și mă dă cu capul de oglindă.

CELE 5 KILE ÎN PLUS (îmbrâncindu-mă, eu mă lovesc cu spatele de cabina de duș): Meriți un pumn în ficat pentru fiecare cub de ciocolată mâncat în viața ta de căcat!

Cam așa este poezia din volum, sper că v-am dat un flavour, ca să fiu și eu trendy, că ce dracu… Corectă pentru ce-și propune (nu repet aiurea adjectivul, ci intenționat).  E mișto în felul ei, fermecătoare, te face să zâmbești. Acum cred că înțeleg mai bine ce voiau să-mi spună zum și alexandru că ei, poeții, pot face poezie din orice, pe când noi nu, iar ceva care sună „poetic” nu e neapărat așa.  Pe mine nu mă prinde genul ăsta „nepoetic” de poezie prin ricoșeu, dar sunt convinsă că e vina mea.  Adică, cu scuzele de rigoare, deși am citit cu interes, nu m-am plictisit, nu mi s-a părut că n-ar fi literatură, nici nu m-am omorât după carte. E pe-acolo, prin stiva pe care nu regret c-am citit-o.  Desigur că trebuie să continuu să citesc, nu pot judeca exhaustiv după prima lectură și, în fond, Elena Vlădăreanu mi-e mult mai simpatică, datorită lipsei de ipocrizie și preciziei cu care identifică prostia colectivă, decât alții.

Mi se pare o scriitoare cinstită, însă mi-aș dori mai mult pentru a o putea pune, fără ezitare, pe o listă de favoriți

 

Advertisement

16 Comments

 1. mulliganoglu said,

  01/06/2010 at 9:32 pm

  mie mi-a placut obiectul, desi ecranul imi pare mai potrivit pentru plastic-haiga EVei

  ai citit cantecele funerare (parca vreo 10)? sunt cateva imagini dragute p-acolo dintre care cred ca cel mai mult mie imi place imaginea cu pisicuta Elenei care nu stiu cat e de tunsa dar cred ca bruneta caci se zbate ca o gaina cu gatul taiat cand Elena o mangaie sau cam asa ceva caci am citit-o in vacanta trecuta de vara

 2. capricornk13 said,

  02/06/2010 at 8:03 am

  nu, n-am citit cantecele funerare inca, sunt printr-o cutie ce asteapta desfacuta dupa zugraveala, dar ma voi grabi s-o fac la sugestia-ti
  fin, imi sugerezi deci, sa pun si Cum mi-am petrecut vacanta de vara in sondaj, nu? 😀

 3. mulliganoglu said,

  02/06/2010 at 10:13 am

  cum ti-ai dat tu seama, capri, ca o fata mai mare ce esti, chiar daca nu de ziua copilului 1 iunie caci ai si tu multe pe cap, ci a doua zi, dar niciodata nu e prea tarziu

 4. capricornk13 said,

  03/06/2010 at 8:29 am

  desigur! 🙂
  te-am servit prompt, de cum m-am prins!

 5. mulliganoglu said,

  03/06/2010 at 9:46 am

  multumesc frumos!

  esti atat de buna in inima ta mare si calda ca o para coapta sa bagi si “Vietasii de pe Rahova”, caci imi place pe Luca-Raluca si nu vreau s-o dau pe Hrib sau Barcila ca sa te conving, caci acestia din urma, japite ordinare si jigodii patentate care fac degeaba umbra pamantului vorbesc precum porcii injunghiati si chiar mai rau

 6. WE said,

  04/06/2010 at 1:10 am

  din “firimiturile” pe care le-ai postat nu imi pare numai sarcastica.

  chestia cu cele 5 kile, de ex., imi aduce aminte de “69” si altele. destul de cliseu, deja. dar in fine, necitind-o inca, nu pot sa spun mai multe despre Vladareanu.
  btw: “real women have curves” e deja un fel de “establishment”. vezi si “mad men” et al.

  ce inseamna “femeile vor smecherii in pat”?

  • capricornk13 said,

   06/06/2010 at 7:08 pm

   nu e numai sarcastica, desigur;
   n-as putea sa-ti raspund la intrebare 😀 e imaginatia Elenei, nu a mea! 😀
   p.s.: oricum nu ti-as raspunde pe blog, desigur 🙂

   • WE said,

    06/06/2010 at 11:53 pm

    bun, si tre sa ii iau interviu dobrogenei (ca am vazut ca e nascuta in orasul lui Medgid), ca sa inteleg la ce se refera?!

    te-am intrebat pt. ca si tu ai folosit termenul asta in context de Sigourney Weaver (“era aproape la fel de shmechera ca in Aliens”).

    X este smechera
    X este la fel/mai/putin de smechera ca acum 10 ani
    X este femeie adevarata daca si numai daca vrea smecherii in pat.

    stii, eu sunt un animal logic si is cam tont de felul meu. pur si simplu nu inteleg!

    🙂

    ps: ok, o sa cer un appointment ca sa imi raspunzi:D

   • mulliganoglu said,

    07/06/2010 at 10:07 am

    Capri, e vorba de scamatorii d-astea cu scos porumbei din fes, nu? hai, te rog, nu fi ofticoasa, baga si Vietasii!

 7. 05/06/2010 at 10:53 am

  Scuze ca scriu aici…interesat/a de un schimb de link ?
  Merci fain 🙂
  http://melculatomic.wordpress.com

  • capricornk13 said,

   06/06/2010 at 7:49 pm

   melcule, daca tu chiar ai fi fost interesat de blogul meu, ai fi observat macar ca sunt fata 🙂
   nu, multumesc, nu fac schimb de linkuri

 8. capricornk13 said,

  07/06/2010 at 11:26 am

  @we: evident ca habar n-am la ce se refera poeta in mod exact; eu am folosit cuvantul in contextul cu Alien / Pocahontas, pardon, Avatar in sensul de dura, inteligenta, puternica etc.
  oare aici sa insemne “kestii pe care nu le-au mai vazut”? 😀
  p.s.: uite, fara appointment, in ceea ce ma priveste, ador chestia aia cu “un somn bun” 😀
  @mulli: desigur! cu esarfe, monede, iepurashi si tot tacamul! un nas de clown ajuta si el, iar costumatia este nepretzuita! 😀
  ba tu, ba tu te oftici, ca nu ies craii si speri la vietasi 😀

 9. mulliganoglu said,

  07/06/2010 at 12:15 pm

  deci ca la Globus, daaa?

  cu Craii am mai scris ca este ACCIDENT, caci ce sa caute ei cu glanetasul si intelectualul ala gelos am uitat cum ii zice. chiar ar fi fost naspa sa iasa (mi se are ca doar eu i-am votat- cu atat mai bine).

  vezi cum te oftici? mori daca ai bagi un rand cu Barcila si baetii? hai, mai, Capri, ca nu se face gaura in cer si va rasari si maine soarele!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: