TNCP – ziua 2. Impresii de lectură

Din păcate n-am reuşit să ajung şi în prima zi de TNCP, la lectura doamnelor (Angela Marinescu, Magda Cârneci, Simona Popescu, Ana Dragu, Rita Chirian, Diana Geagăr). Se pare, din spusele celor ce au participat, că a fost extrem de reuşită – sunt convinsă că va povesti white noise îndată ce-şi revine după sejurul bucureştean 🙂  Aşadar, am purces joi seară spre MNLR, unde nu părea să se întâmple mare lucru, însă existau nişte afişe şi, mai ales, panouri /pancarte cu poezii, pe care sper c-au apucat să le citească şi nişte neîmpătimiţi, iar apoi, prin soarele orbitor de Bucureşti, am mers până la colţ, la USR.  În holul de la intrare se aflau vreo 4 sau 5 tarabe mititele şi discrete cu volume de poezii şi nu numai (cea a Paralelei 45 avea de toate, restul erau combinaţii de diverse edituri, una cu ceva cărţi religioase a căror prezenţă n-am priceput-o).  Cam ciudată organizarea şi localizarea, sper să nu se supere nimeni pe mine când spun că avea un aer de sărăcie ce se-ntâmpla pe-acolo…

 Lume, evident, foarte puţină, chiar dacă mai era numai jumătate de oră până la ora 19:00, când era anunţată a doua lectură colectivă din cadrul TNCP.  Pe agendă (în ordine alfabetică) Constantin Acosmei, Stoian G Bogdan, Marin Mălaicu-Hondrari, Claudiu Komartin, Ştefan Manasia şi Radu Vancu.  Încet-încet s-a mai populat un pic zona, am aflat că se va citi chiar în holul de la parter, cel cu cărţile, şi nu în Sala Oglinzilor, cum era programat (din misterele administratorilor de la USR…).  Din vagile mele cunoştinţe în materie de fizionomii, am putut constata că cel puţin jumătate dintre participanţii la eveniment erau tot scriitori sau, în fine, de prin breaslă (vorbim de un total de maximum 40 de oameni). Ce m-a mirat puţin este că nu era nici urmă de volum al lui Radu Vancu, Marin Mălaicu-Hondrari sau Constantin Acosmei pe-acolo (iar pentru mine ăsta era unul dintre scopurile principale, să şi cumpăr cărţi, mai ales ale celor care urmau să citească).  Se găsea Un anotimp în Berceni al lui Claudiu Komartin, reeditare cu 8 poeme noi, pe care mi l-am şi luat, un volum al lui Stoian G. Bogdan şi unul al lui Ştefan Manasia pe care le aveam.  Am mai achiziţionat “Sora mea de dincolo / My Sister Beyond” a Ilenei Mălăncioiu, “Cerul din burtă” al Ioanei Nicolaie (Paralela 45 ambele) şi “Nimic”-ul lui Cărtărescu (Humanitas).  Evident, nu exista nici picior de EPOS prin zonă, astfel încât alte cel puţin 10 volume pe care le-aş fi vrut au rămas frumuşel pe rafturi din lipsă de cash.  Aviz organizatorilor pentru data viitoare – dacă vrei să vinzi, modalităţile de plată sunt esenţiale…

În fine, să trecem la evenimentul propriu-zis.  Precizez că era prima oară când asistam la o lectură publică de poezie (orice lectură de poezie, mai bine zis, dacă exceptăm momentele când îmi chinui sora sau musafirii cu versuri care-mi plac din volumele pe care le citesc! :D), aşa că nu ştiam la ce să mă aştept.  Ştefan Manasia a lipsit (nu se ştie de ce), ceilalţi cinci au citit în ordinea Hondrari, Komartin, Vancu, SGB, Acosmei, după ce erau fiecare prezentaţi de Cosmin Perţa foarte pe scurt, cu empatie şi drag, simpatic (în special la SGB) şi simplu.  Cu excepţia lui MMH, restul au uitat 🙂 să răspundă la întrebarea lui Cosmin Perţa dacă TNCP este o idee bună sau nu. 

Pe Marin Mălaicu-Hondrari nu-l ştiam decât în calitate de prozator, poeziile citite (3) mi-au plăcut, mi s-au părut texte foarte sensibile şi cumva melancolice, cert mai vreau să citesc – a fost aşa, de gust şi îmi venea greu să urmăresc. E în acelaşi timp mai de impact şi mai dificil să asculţi poezie decât să citeşti.  Avantajele în primul caz sunt personalitatea poetului, care se face simţită în modul de interpretare, precum şi faptul că poţi remarca mai corect, din intonaţie şi alte lucruri, care sunt ideile care-i plac lui cel mai tare :).  Dezavantajul major (pentru mine) este că, în avalanşa de senzaţii trezite de lectură (e foarte emoţionant şi percutant spectacolul, pe alocuri), nu reuşeşti să reţii mai nimic, nu poţi să reiei, să te gândeşti, să înţelegi.

Claudiu Komartin a citit din “Un anotimp în Berceni”, iar poemele pe care le-am ascultat mi-au dat senzaţia (again, e o senzaţie, ceva difuz, imprecis, vezi mai sus) că sunt mai frumoase decât cele din “Circul domestic”.  Foarte puternice şi emoţionante, nici urmă de căutare sau poetizare excesivă, apropo de discuţia mea interminabilă pe tema asta cu alexandru şi zum 🙂  Claudiu are şi avantajul că are o voce absolut minunată, învăluitoare, cu care te “fură” instantaneu.

Radu Vancu ne-a citit cu o naturaleţe de invidiat, e calm şi uşor detaşat-ironic, iar poeziile lui au un soi de sinceritate pe care n-am întâlnit-o în altă parte.  De fapt acesta e motivul din care vroiam de mult să-mi cumpăr un volum întreg şi să-l citesc de la cap la coadă – nici urmă de ele pe la târg, nici urmă pe site-urile editurilor pe care le vizitez eu… Poate am noroc la Bookfest, că tot începe poimâine, am tot citit poemele lui pe bloguri sau prin alte locuri, suficient cât să-mi dau seama că e foarte bun şi că trebuie aprofundat. Lectura de joi m-a convins definitiv, ca şi Radu ca personalitate, absolut încântător.

SGB e o figură. Prezentat ca atare de Cosmin Perţa (cel mai bun, cel mai citit, cel mai cool etc. :D), a respectat convenţia de dur pe care şi-o creează şi întreţine, a citit poezii (noi, ne-a spus) radicale, tăioase, cu un limbaj frust, colorat, însă deloc lipsite de idee şi conţinut.  E mişto, deştept, are cojones, dă de pereţi cu toată lumea care merită, cam asta e ideea.  Genul vreau-să-fiu-în-centrul-atenţiei-şi-pot-să-fac-asta-c-aşa-vor-muşchii-mei, însă nu grobian, ci cu un tupeu inteligent şi conştient de ceea ce face.  Poezia lui mi s-a părut identică cu personajul construit.

Parcă pentru a completa evantaiul personalităţilor şi stilurilor poetice prezente cu un flavour total diferit, Constantin Acosmei a intervenit cu stilul său (complet necunoscut pentru mine) extrem de liniştit, fin-ironic, de un umor devastator.  Dacă aveţi vreun pic de spirit ludic, Constantin Acosmei este un must.  Audienţa a fost complet cucerită, nici colegii săi de lectură n-au rezistat 🙂

Astfel că prima mea participare la un eveniment poetic mi-a făcut mare plăcere.  Poate pentru a compensa micile hibe de organizare, poeţii participanţi au fost mişto, interesanţi, poezia mi s-a părut la un nivel foarte bun, nimeni nu s-a lungit aiurea, nimeni nu a dat-o în prezentări ridicole sau pompozitate de-aia endemică pe la români.  

Când să plec, după ce avusesem o conversaţie de geniu cu MMH (bună, sunt capricorn… ah, da? eu sunt vărsător!…), am cunoscut-o în carne şi oase pe white noise, care m-a cules de pe afară în timp ce luam un autograf de la CK şi m-a luat la cafeaua şi berea de după (se pare că este o datină universală şi obligatorie, ceea ce mi se pare corect).  Acolo s-a tot dezbătut starea poeziei şi nu numai 😀 o vreme îndelungată şi am cunoscut nişte oameni pe care-mi va face plăcere să-i revăd oricând.

18 Comments

 1. Alexandru said,

  07/06/2010 at 6:28 pm

  @capricorn: te invidiez rau ca ai fost la TNCP, as fi venit si eu daca as fi fost in Bucuresti : ) Ai dreptate cu cartile, ar fi trebuit sa fie usor de cumparat macar acolo. Poti sa zici ce poeme au citit fiecare, daca-ti mai aduci aminte?

  (cit despre discutia noastra interminabila, n-are rost sa o continuam : ) eu unul, oricum, nu ma pricep, n-am ‘argumente’. plus ca daca ck “are o voce cu care te fura instantaneu’ nu mai e nimic de facut : )))

 2. white noise said,

  07/06/2010 at 10:39 pm

  @capricornk13- era jucaria mortului a lui acosmei , si a doua zi tzone a adus cartile lui dan coman, radu vancu si komartin[papusarul editia a doua]. asa ca vor fi gasibile la targ.
  dar pe taraba de la vinea erau asa de multe carti incat n-am ce sa-i reprosez lui tzone.
  nu stiu de ce carti religioase zici, cred ca te-au derutat insemnele unei edituri, era taraba imediat langa intrare, scot si poezie cei de acolo. dar copertele arata ciudat
  astea-s toate editurile de poezie.[de poezie buna]
  eu mi-am luat o gramada de carti [vreo 10] si inca mai am de luat.

  ca usr/ul a binevoit sa uite ca trebuia sa fie acolo o lectura…hai sa nu zic nimic urat despre usr…
  n-a fost vina organizatorilor ca au fost obligati sa gaseasca un spatiu liber pt lectura poetilor

  ne vedem la bookfest:)

  iar despre discutia interminabila… o sa spun doar ca anumite discutii nici macar nu merita sa fie incepute

  o sa povestesc si eu despre lecturile astea, habar n-am cand

 3. Alexandru said,

  08/06/2010 at 5:02 am

  @white noise: Aaa, daca au fost si-atitea carti, am motive in plus sa fiu invidios pe voi si sa-mi para rau ca n-am putut sa vin : )

  (cit despre ”discutia interminabila”, mie mi se pare folositor – pentru mine, cel putin – sa incerc sa spun de ce-mi place sau de ce nu-mi place poezia cuiva. Nu e usor sa formulezi o parere cit de cit articulata cind e vorba de poezie. Altfel, ar ramine fiecare cu parerile lui incomunicabile)

 4. capricornk13 said,

  08/06/2010 at 8:06 am

  @alexandru:ei, uite ca n-aveam chiar atat de mare dreptate, pe unele nu le-am vazut eu;
  nu, nu-mi aduc aminte titlurile, imi ceri imposibilul; sincer, dupa cum povestesc si acolo, am mari dificultati sa-mi amintesc versuri 🙂 sigur ck a citit Str. Lermontov, 26; si da, n-am ce sa fac, are o voce splendida 🙂 dealtfel stiam, imi daduse whitenoise un link spre un poem recitat de el (Soarele a ascuns)
  si mie imi pare rau ca n-ai fost printre noi, insa te asteptam cu drag data viitoare! 🙂
  @white noise: of, imi pare rau, nu vroiam sa fac publicitate negativa targului, e minunat ca exista in primul rand!
  imi pare rau ca n-am apucat sa vad toate cele ce erau, iar a doua zi eram deja prin alte parti; intr-adevar, erau prezente toate editurile care scot poezie, ce sa facem daca atatea sunt! 🙂
  si sigur ne vedem la bookfest!

 5. zum said,

  08/06/2010 at 1:29 pm

  @ capricornk13: acum imi pare rau ca n-ai vazut cartile alea si nu ti-ai luat nimic (Jucaria mortului iti cam trebuia 🙂 ), ma oftic de parca as fi fost eu in locul tau.
  de fapt va invidiez nitel, cred c-a fost foarte frumos. si lecturi, si carti, si white noise, si tu… 🙂 cand e urmatorul, la toamna sau la anu’?
  ah, si daca tot ti-a placut SGB, vezi al 8-lea comentariu de aici 😛 (eu nu l-am citit inca pe SGB, nu stiu daca-mi place sau nu)

  @ white noise: are dreptate alexandru cu discutia interminabila. de fiecare data cand incerc sa discut ceva pe bloguri, daca nu sunt de aceeasi parere cu cel cu care discut se ajunge la o mare tacere sau la inevitabilul “ce vrei, asa cred/simt eu”. eu credeam ca vorbim ca sa intelegem, sa invatam si fiindca ne place sa vorbim despre literatura (eu de-aia mi-am facut blog). si nu cred ca-i bine ca poezia sa stea intr-o bula si sa nu discutam despre ea decat daca avem pareri comune. eu am zis niste chestii si speram ca se va porni o discutie din care sa invat ceva. pana la urma n-am invatat nimic, am starnit doar suparari. asa o trebui sa fie? 😦

  altfel, de-abia astept sa mai povestiti despre targul asta. si despre bookfest, cand o fi.

  • capricornk13 said,

   08/06/2010 at 3:53 pm

   da, stiu ca-mi trebuia Jucaria, asta e, sper sa dau de ea pe la targ 😦
   nu stiu cand este urmatorul targ, dealtfel nu stiu prea multe despre organizare in afara de ce apare pe site-ul lor, iar el nu este tocmai generos deocamdata 🙂
   am citit comentariul, e in ton cu personajul 😀 nu am spus ca mi-a placut SGB, citeste mai bine…:) era o tzara de ironie in ceea ce scriam eu acolo… nici eu nu l-am citit, asa ca-mi limitez impresia strict la ce am vazut si auzit;
   altfel eu am invatat din discutia aceea, cum am si spus… si nici nu m-am suparat… o sa mai avem si altele 🙂
   despre bookfest urmeaza insemnare probabil saptamana viitoare, eu inainte de sambata sigur nu reusesc sa ajung…

   • zum said,

    08/06/2010 at 4:20 pm

    pai eu din “a citit poezii (noi, ne-a spus) radicale, tăioase, cu un limbaj frust, colorat, însă deloc lipsite de idee şi conţinut. E mişto, deştept, are cojones, dă de pereţi cu toată lumea care merită, cam asta e ideea” inteleg ca iti place, un pic macar. fiindca oricata ironie ar fi, ce zici de el e mai degraba pozitiv. gresesc? pana si “SGB e o figura” mi se pare pozitiv 🙂 (evident, asa vad eu lucrurile astea).

    si de ce-o fi in ton cu personajul? ca zice cam ce-am zis si eu? 🙂 (vezi ca precizeaza ca spune chestiile alea fiindca l-a suparat, dar asta nu inseamna ca minte. 😛 )

    despre bookfest scrie cand poti, da’ sa scrii! 🙂
    si imi pare rau ca n-ai fost la lectura doamnelor, tare-as fi vrut sa aud povesti de acolo. mai caut, poate-a scris cineva.

    • capricornk13 said,

     08/06/2010 at 4:42 pm

     a, pai poeziile lui mi-au placut, personajul ma amuza, e un pic pusti teribilist, asa; misto insa; sa zicem ca mi-a placut, ai dreptate 🙂
     in ton cu personajul este atitudinea radicala 🙂
     a scris poiematike ceva aici: http://www.poiematike.blogspot.com/

 6. MB said,

  08/06/2010 at 2:42 pm

  am stat cam înghesuiţi noi acolo 🙂
  ar fi trebuit să ajungi la lectura doamnelor, din ziua de miercuri. acolo s-au întâmplat chestii magice. în fine..
  Acosmei a fost incredibil, mi-a plăcut mult felul lui..

  • capricornk13 said,

   08/06/2010 at 3:54 pm

   eu m-am inghesuit pe o canapelutza langa doua domnisoare 🙂
   stiu, si mie imi pare foarte rau ca n-am fost miercuri, asta e…

 7. Miruna Vlada said,

  08/06/2010 at 6:30 pm

  ma bucura aceste impresii, mai ales ca le simt sincere si constructive. acceptam toate criticile, a fost prima editie, nu ne puteam aventura in ceva grandios, notam pe hartie greselile si la anul speram la mai bine. trebuie doar sa te contrazic cu lipsa volumelor lui Vancu &Co. erau acolo, la vinea. greseala a fost intr-adevar ca nu le-am scos doar pe ele in fata, pe o masuta speciala. ma bucur insa ca pana la urma fiecare s-a ales cu ceva bun. poezia ne aduce acel ceva de care avem nevoie fiecaruia. multumim de participare 🙂

  • zum said,

   08/06/2010 at 6:40 pm

   @ Miruna Vlada: ah, bine ca te-am prins aici: cand va fi urmatorul targ de genul asta? (asa imi doresc si eu sa vin la unul…)

 8. capricornk13 said,

  08/06/2010 at 6:49 pm

  @miruna: hei, eu multumesc frumos de vizita si felicitari pentru initiativa! a fost foarte misto acolo, ma asteptam la mai putin; eu ma bucur atat de tare cand cineva promoveaza literatura de calitate, ca nu ma multumesc, evident, cu putin, si-mi doresc intotdeauna sa fie mai bine! 🙂
  sigur ca fiecare s-a ales cu ceva bun, esential era sa vina; eu sunt foarte incantata ca m-ati invitat si dezamagita ca n-am putut participa mai mult si mai bine; mi-as dori sa va pot si ajuta la treaba asta intr-un fel sau altul, o sa ma gandesc…

 9. Miruna Vlada said,

  08/06/2010 at 7:24 pm

  ar fi super. avem nevoie de ajutorul mai ales al acelora care iubesc poezia dar si care care au o imagine mai clara despre cum ar trebui ea promovata profesionist, nu heirupist :). tinem lagatura. si succes pt blog. iti citesc cu placere impresiile de lectura!

 10. Miruna Vlada said,

  08/06/2010 at 7:26 pm

  zum: pai la anul, 2011. cred ca va fi mai degraba primavara, sa nu mai fie aglomerata perioada asta de targuri….

 11. MB said,

  09/06/2010 at 12:00 am

  poate vei ajunge şi aici:

  http://octaviansoviany.wordpress.com/2010/06/08/poezie-si-arta-in-scop-caritabil/

  o să fie foarte fain..

 12. capricornk13 said,

  09/06/2010 at 10:37 am

  multumesc frumos!!! incerc sa ajung, am sa pun si eu link-ul pe blog


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: