Cărţi la grămadă

Despre care nu mai am cum să pun însemnări separate, fiindcă n-am avut chef la momentul respectiv (după unele nu m-am omorât), însă m-am gândit să le menţionez în treacăt, pentru cine e interesat.

Frumoasa rusoaică – Victor Erofeev

Paralela 45, 2006. Trad. Antoaneta Olteanu

Nu vă obosiţi, părerea mea. N-am reuşit s-o termin. Prostituată rusoaică face fiţe – şi Erofeev o vede mare simbol al Rusiei.  Amănunte sordide despre acuplări, conştiinţa femeii care caută o legătură cu divinitatea fiindcă viaţa a fost nasoală şi nedreaptă, ştabi comunişti şi scriitori bătrâni, libidinoşi şi comunişti, goana după ţoale şi portocale. Conversaţii inepte fără cap şi coadă între târâturi cu pretenţii de poezie a mizeriei.  Talent literar are ceva, însă figurile astea naturaliste m-au plictisit teribil.  Povestea cred c-ar fi fost interesantă dacă n-ar fi stricat-o cu harfele gen “îi plăceau prăjiturile cu cremă, dar nu ştia pe unde ne pişăm” (am deschis cartea la întâmplare să caut un citat, tâmpeniile astea sunt peste tot).

Cutia cu bătrâni – Andrei Oişteanu

Cartea Românească, 2005

Conţine două mini-romane, „Comisionarul” și ”Arhivarul”.  Primul mi s-a părut uluitor, total ieșit din comun, un subiect excepțional și niște dialoguri demențiale.  Merită citit cu asupra de măsură, dovedește un talent formidabil de scriitor și de gânditor.  Al doilea a început interesant și apoi m-a pierdut, m-a plictisit, l-am fușerit.  E pretențios și n-are o poveste legată, prea multă magie fără rost.  Dar mă bucur că am făcut cunoștință cu prozatorul Oișteanu pentru Comisionar, care este una dintre cele mai interesante și surprinzătoare proze citite recent.

Între bariere – Doru Stoica

Millennium Press, 2009

Prietenii mei SRSFF-iști m-au înnebunit cu cartea asta, că ce mișto ar fi.  Prima povestire, ”Între bariere”, merge.  N-are nimic SF (nici celelalte nu prea au decât urme, mai degraba de fantasy – asta nefiind vreun defect în sine) și e haioșică.  „Despre chinezi, primari, burice” e de necitit (da, Doru Stoica are umor, scrie ok, dar subiectele sunt praf; umor absurd cu iz fantastic în lumea satului românesc; ăăăă, de ce aș vrea să citesc așa ceva?), idem ”Interneci” și ”Despre șoferi”.  Nu tu poveste, nu tu subiect, hai să râdem.  Urmează Jeopardy, Documentar, Suciu și O zi.  Le-am parcurs cu greu, deși sunt foarte scurte (mă chinuiam să nu adorm în metrou).  Nu mi-au smuls niciun zâmbet, vorba lui DJ, pierdut timp, îl declar nul.  Ultima, ”La cercuri”, e chiar mișto și parcă salvează cărticica din punctul meu de vedere.  Mare mirare c-a plăcut tuturor.

Povestiri de duminică – Mircea Opriță

Millennium Press, 2010

Bună, chiar foarte, o surpriză plăcută (spre rușinea mea, nu auzisem niciodată de Mircea Opriță).  Sunt 10 povestiri SF (nu mult, cât le stă bine), primele numite 5 ficțiuni recente, celelalte 5 din alt secol, scrise bine, ingenioase, cu umor.  Favorita mea este ”O floare pentru căpitan” care, deși ușor previzibilă, îți dă ceva fiori.  Mi-au mai plăcut mult ”Caliban, du-te la bibliotecă!” și „Semnul licornului”, deși toate merită citite.  Dl. Opriță are imaginație și este un scriitor precis, corect, egal, a reușit în acest volum să se pună foarte bine în valoare prin diversitatea temelor abordate și constanța valorii indiferent de subiect. 

Liars in Love – Richard Yates

Vintage Books, 2008

O carte ce cuprinde 7 povestiri ale lui Yates (autorul lui Revolutionary Road, care mie mi s-a părut o capodoperă).  Ca și romanul, dealtfel, povestirile vorbesc despre relații nefericite, fragilitatea naturii umane, răul deseori involuntar care lovește iremediabil psihicul.  Richard Yates, știu că mă repet, este unul dintre cei mai mari scriitori pe care eu i-am citit – simplitatea mijloacelor pe care le folosește te face să consideri rezultatul uluitor.  Secretul lui stă într-o extraordinară inteligență și forță de pătrundere în misterele psihologiei umane.  Povestirile din prezentul volum sunt una mai impresionantă ca alta, iar pe coperta 4 este un citat din Kurt Vonnegut: ”Every good writer I know acknowledges Yates as a master”.  De reținut. 

Advertisement

12 Comments

  1. 26/09/2010 at 4:57 pm

    […] septembrie Cultural SF and Movie Learnings. Festivalul H.G. Wells CapricornK13. Cărți la grămadă (Între bariere – Doru Stoica, Povestiri de duminică – Mircea Opriță) Leda Blog. Între […]

  2. Liviu said,

    26/09/2010 at 8:55 pm

    Am si eu Cutia cu batrani. E un motiv bun sa arunc un ochi asupra ei…

  3. capricornk13 said,

    27/09/2010 at 8:47 am

    @liviu: cred ca ti-ar placea si tie prima parte

  4. 30/09/2010 at 9:51 am

    Cum de a ajuns Liars in love pe lista asta de cărţi care nu meritau o recenzie separată? Pare că ţi-a plăcut foarte mult 🙂

  5. dana said,

    30/09/2010 at 4:00 pm

    daaaa. si mie mi-a placut cutia cu batrani! am citit-o cand eram in facultate si i-am scris o scrisoare lui oisteanu dar nu i-am trimis-o niciodata ca nu am gasit nici o adresa (pe atunci internetul nu luase chiar asa de multa amploare :P)
    ce carte sinistra, imi amintesc de ea in fiecare toamna, nu stiu precis de ce. si replica aia a lui carol (?) ‘n-am nevoie de dovezi, eu stiu ca a existat!’

  6. capricornk13 said,

    30/09/2010 at 4:24 pm

    @Monica: am citit-o acum mai mult de doua luni, in vacanta 🙂 intre timp nu prea am postat, m-am lenevit o vreme, apoi n-am mai avut timp deloc, deloc
    @dana: da, absolut fascinanta prima, cea cu Carol! uite ca eu nu retinusem replica, ci atmosfera

  7. 03/10/2010 at 7:29 pm

    rusoaica m-a parasit si pe mine, de la primele pagini.
    ma, si nu ti-a placut doru stoica!
    oisteanu? nu stiam de cartea asta. oricum, ma bucur sa aflu, pentru ca oisteanu i-a dat o clasa lu’ HRP pe o tema de gnosticism, cand cu lansarea unei carti de Culianu (The tree of Gnosis), care clasa se vedea ca deriva din mai mult bun simt si mai multa lectura in domeniu.
    fara fite. fara pretentii. modest, da.

  8. Iranian Poet said,

    04/10/2010 at 7:49 am

    Hello.
    I am Iranian.
    I am poet.
    please visit my blog and send your comment about my poems.

    http://smh-rahemobham.blogfa.com/

    this is my Yahoo ID:

    rahemobham70@yahoo.com

    your friend
    Seyed Morteza Hamidzadeh

  9. capricornk13 said,

    04/10/2010 at 8:09 am

    @impricinatul: pai n-are cum sa nu te paraseasca, parerea mea 😀 mai am un erofeev, o sa le dau cuiva cadou, poate cine stie…
    nu-i neg umorul lui doru stoica, insa nu m-a prins deloc
    nici eu nu-l stiam pe oisteanu ca prozator, motiv din care am si fost curioasa

  10. 16/10/2010 at 2:30 am

    Mircea Opriță tocmai a primit indemnizație de merit de la Uniune (vot 7-6 în comitet). E un sexagenar vioi din CJ. Are o problemă cu răspunul la salutul confraților. Dar ca scriitor e OK. Sînt curios de volumul lui dar Millenium Press nu trimite cărți și n-am de unde s-o iau. Chiar și D Stoica m-ar interesa.

  11. capricornk13 said,

    16/10/2010 at 9:24 am

    @Horia Garbea: 🙂 simpatica descriere i-ati facut! Din cate stiu eu, Horia (Nicola Ursu) de la Millenium trimite carti, aveti un link la mine pe blog catre blogul lui, sunt convinsa ca va trimite tot ce doriti daca le are disponibile. De asemenea, Danut si Marian cred ca va pot ajuta – macar si daca apeleaza la inegalabilul Bebe 🙂

  12. 02/11/2013 at 7:46 pm

    […] septembrie Cultural SF and Movie Learnings. Festivalul H.G. Wells CapricornK13. Cărți la grămadă (Între bariere – Doru Stoica, Povestiri de duminică – Mircea Opriță) Leda Blog. Între […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: