Courtesy of white noise, printr-un comentariu la insemnarea care prezenta articolul lui Claudiu Komartin, am cetit un articol ce tare mi s-a lipit de inima – Felix Nicolau in Luceafarul.
Va propun sa savurati finalul, invitandu-va sa cititi intreg articolul aici:
“Listă cu ce mă enervează la vecinul meu de deasupra, critic literar
1. Cronicile isteric laudative. 2. Cronicile isteric denigratoare. 3. Critica amabilă, fără semnalizarea plusurilor şi a minusurilor, înţesată de jargon filologic. 4. Impunerea de false ierarhii, având la bază promovarea mediatică. 5. Tonul superior cu care i se adresează posibilului cititor. 6. Înlănţuirea de epitete incandescent-paradisiace ori, invers, infernale. 7. Selecţia cărţilor la modul snob: editură, cine face recomandarea pe coperta a patra etc. 8. Fidelitatea faţă de o anumită grupare sau faţă de anumiţi autori. 9. Lipsa de umor şi inflaţia de sarcasm. 10. Bravada intelectuală: preţiozitatea şi dogmatismul. 11. Baricadarea în turnul de fildeş. Bineînţeles, acestea sunt doar cusururile vecinului meu care, pe deasupra, urcă mereu cu liftul, deşi locuieşte la etajul 1. Tagma criticilor, aşa cum ştim cu toţii, este absolut diferită: urcă pe scări chiar şi când scriitorul îi ţine deschisă uşa de la cabina liftului, unde îl aşteaptă o canapea din piele şi o frapieră cu şampanie.”
P.S. off-topic: alaltaseara am citit cap-coada A Fair Maiden a lui Oates si inceput Trilogia lui Auster; extaziata ca mi-a revenit cheful, intentionam sa continuu ieri in focuri – uitasem de un dinner promis, asa ca, evident, n-am mai avut vreme decat de 20 de pagini in metrou 😦
Florin Pîtea said,
04/02/2011 at 3:45 pm
Propun suspendarea cinelor care tulbură lecturile.
Sau invers.
😉
we said,
05/02/2011 at 4:19 am
sa latru si eu, sa nu latru?:)
ck, ce iti spun tie:
a. “suntem la portile orientului”
b. “formele fara fond”
c. complexul culturii inferioare
criticii literari nu sunt diferiti de alti membri ai societatii romanesti. asadar, vei gasi aceleasi probleme ca si in alte parti. desigur, instantierea va avea o forma specifica. slugarnicia va fi de un anumit tip, autosuficienta va fi mai slefuita si de aceea mai greu de suportat (de catre oamenii normali). etc.
am citit posturile despre “razvratirea” lui Komartin. ar fi bine sa schimbe ceva, dar slabe sperante.
a tzhspea oara citez: “Scrii distins imputit” – nu sunt intelectual, nu sunt om de cultura, asa ca am un set f. limitat de citate (nu mai pun ca le urasc). MHS cand a scris asta a stiut el de ce a scris.
capricornk13 said,
05/02/2011 at 9:05 am
@florin: pai eu am cam facut invers! 🙂
@we: da, de acord cu tine la cele trei puncte si la faptul ca sunt metehne locale; am pus, totusi, citatul, fiindca aici, pe blog, am mai discutat de cateva ori pe marginea criticilor si eu mi-am cam furat-o sustinand ca unii scriu ininteligibil; sigur ca mi-am furat-o cu argumente care m-au ajutat sa inteleg mai bine lucrurile, cum sa caut prin ceea ce scrie critica si de ce anume ea este indispensabila; totusi, acest articol al lui Felix Nicolau exemplifica destul de bine cam care erau plangerile mele – punctele 5, 6 si 10 din lista, mai precis