My Friend, THE Leader

V-am mai spus că lucrez în multinaţionale de ani de zile, nu?  Hai să vorbim astăzi despre motivul din care n-am fugit ca dracu de tămâie de-acolo spre altele mai aproape sufletului meu – în afară de confortul material pe care ţi-l oferă un job în zonă, ca să nu credeţi că sunt atât de ipocrită.

Motivul este o doamnă.  O mare doamnă.  Probabil cea mai mare doamnă pe care voi fi avut privilegiul s-o întâlnesc vreodată.  Când eu eram, în ultima corporaţie în care aterizasem, un “nimeni în proză”, remarcabilă poate exclusiv prin atitudinea total necorporatistă (adică sinceră) pe care o afişam, această doamnă a crezut în mine şi mi-a deschis un drum.  Nu, nu ne cunoşteam dinainte. 

Poate credeţi că e natural ca cineva care caută oameni pe care-i crede în stare să contribuie la ceea ce încearcă ei să construiască să acţioneze aşa.  Într-o oarecare măsură aveţi dreptate.  Diferenţa pe care a făcut-o Dani este că m-a făcut să cred în mine.  Dintre toate metodele pe care le-ar fi putut alege, a identificat-o pe cea infailibilă în cazul meu: m-a determinat să cred că pot să fac o diferenţă prin ceea ce reprezint eu însămi, şi, mai precis, m-a încurajat să cred că eu pot reprezenta ceva şi în acel context.  Mi-a dat încrederea de care aveam nevoie pentru a persevera în lucruri pe care nu aş fi avut niciodată idee că le pot pricepe, cu atât mai puţin face.  A fost acolo tot timpul pentru mine, deşi eram constant vreo 25 de beleuzi care nu aveam mare habar încotro ne îndreptăm.  Era acolo pentru toţi, ştiind cum să ne ia pe fiecare pentru a ne determina să dăm tot ce e mai bun din noi, în condiţiile în care eram personalităţi extrem de diverse.  Cam câtă energie consumi să naşti o asemenea vibraţie?  Dani nu se epuizează niciodată.

Toată lumea se întreabă cum trebuie să fie un leader şi s-a scris o întreagă literatură despre asta.  Şi eu aş vrea să ştiu, ba chiar am intuit câteva condiţii,  însă eu am măcar un reper clar: un leader trebuie să fie ca Dani.  Mă rog, trebuie să încerce.  Reuşita e îndoielnică, fiindcă e greu să fii atât de cinstit şi să nu accepţi niciun fel de compromis.  

Retorica o găsiţi în cărţi, Dani are în mod evident acele calităţi “prerequisite” pe care poţi să le deprinzi comportamental, pentru că inteligenţa ei excepţională îi permite să adopte lejer atitudinea corectă la momentul potrivit.

Însă marea diferenţă dintre ea şi roboţii făcuţi exclusiv din acele cărţi este faptul că-i pasă.  Că nu rămâne indiferentă la TINE, oricine ai fi.  Că poate să te facă să devii un om mai bun decât erai, cu singura condiţie să-ţi doreşti cu adevărat s-o asculţi.  Ceea ce înseamnă că ea te ascultă pe tine chiar şi atunci când nu ştii.  Şi te înţelege de multe ori mai bine decât ai putea tu însuţi.  Şi are disponibilitatea afectivă de a te împinge înapoi pe drumul TĂU cel bun fără să ceară nimic în schimb.

Cândva Dani mi-a spus că sunt prietena ei.  Este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care cineva le-a spus despre mine, unul dintre puţinele de care am dreptul să fiu mândră.  Mulţumesc…

10 Comments

 1. Cosmina said,

  30/09/2011 at 12:46 pm

  te banuiesc de aceleasi calitati pe care le are prietena ta.
  Se pare ca oamenii valorosi se mentin reciproc unul in preajma altuia, iar restul se cern singuri, se autoelimina in timp.
  In orice caz, e o stare de gratie – asa mi se pare – sa ai langa tine un prieten asa cum ai infatisat-o tu pe Dani.

 2. capricornk13 said,

  30/09/2011 at 9:01 pm

  nu mă bănui! e şi ea capricorn, atâta tot! 🙂
  da, am avut o şansă formidabilă să cunosc pe cineva ca ea; numai un idiot ar fi pierdut-o şi n-ar fi rămas forever in love cu un astfel de om;

 3. valeria said,

  01/10/2011 at 7:58 am

  blah blah … asta da scuza ! 🙂

 4. capricornk13 said,

  01/10/2011 at 8:43 am

  ??? nu-nţeleg ce zici

 5. 03/10/2011 at 11:29 am

  mai exista si asa ceva…………………..

 6. capricornk13 said,

  03/10/2011 at 12:36 pm

  dap

 7. impricinatul said,

  04/10/2011 at 3:26 pm

  da’ tu ce mai faci, capri?

 8. capricornk13 said,

  04/10/2011 at 8:49 pm

  capri are agonii şi extaz, ca de obicei, trăieşte cu 1000MW/secundă după care e moartă câte 2 zile, se joacă, citeşte puţin şi incoerent zilele astea, face pe corporatista după care o buşeşte râsul, îi e foaaaaarte lene să scrie pe blog deşi bate internetul aberant, se plictiseşte uneori, şi cam aşa ceva! 🙂

 9. Adriana Ioana said,

  28/01/2015 at 6:15 pm

  Foarte frumos articolul si foarte rari leaderi ca Daniela. Sunteti norocoase ca v-ati gasit una pe cealalta. Cred ca semanati si mai cred ca amandurora va pasa, de voi inseva si de ceilalti.
  Mie mi se pare ca leaderii romani sunt depasiti de situatie, mai sunt si exceptii, bineinteles. Unii citesc foarte multe carti de dezvoltare personala dar nu sunt in stare sa-i motiveze/ mobilizeze pe subordonatii lor poate pentru ca nu le pasa, poate ca au un soi de invidie ascunsa… Sau poate ca pur si simplu nu au aceasta abilitate de sef dar nici umana, ca pana la urma nu trebuie sa fii sef ca sa motivezi pe cineva sa urce. Trebuie, cum spuneai si tu, inteligenta. Poate un angajat are incredere in sine insusi, stie ce poate dar nu e cunoscut de celalalt, cele doua persoane nu rezoneaza.
  Sefele mele de suflet raman: Raluca Mihaila (acum la HP) si Cristina Muresan (acum la Citi Bank). Un alt leader (nu am lucrat cu ea) care m-a ajutat foarte mult in timpul unui interviu (din aprox. 12 persoane care erau in fata mea, era singura care mi-a zambit adresandu-mi intrebarea buclucasa, dandu-mi incredere) dar si ulterior este Andrada Clontea (acum la PTC). Le multumesc tuturor si le sunt recunoscatoare.

 10. capricornk13 said,

  03/02/2015 at 1:03 pm

  @adriana ioana: mulţumesc pentru comentariu şi scuze că răspund atât de târziu, dar intru foarte rar pe blog zilele astea… să vezi în austria ce dezastru e…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: