Pierdută prin timp

Am crezut până şi eu c-am abandonat de tot blogul ăsta, ce să mai zic de voi?  Mă rog, am citit undeva de curând că nu trebuie niciodată să te scuzi când faci pauză de postări pe blog (de unde şi până unde regulile astea, beats me!) aşa că trec repede să vă povestesc puţin despre ce şi cum s-a întâmplat pe la evenimentele literare din Viena pe care le-am semnalat aici, nu de alta, dar am ambiţia să scriu şi despre nişte cărţi, totuşi, în seara asta, în cazul în care mai am energie.

Mircea Cărtărescu a citit poezie sâmbătă seara, pe 5,  la Teatrul Odeon de pe Taborstrasse, iar duminică din Orbitor – Corpul, în acelaşi loc.  Sâmbătă nu aveam cum să merg oricum, iar duminică am ajuns la spartul târgului, pentru că încurcasem orele.  Fiind un eveniment cu mulţi invitaţi, a fost foarte multă lume, sala teatrului era plină ochi, aşa că n-aş putea să spun câţi oameni veniseră pentru MC special sau pentru alţii.  În orice caz erau o grămadă de români prin preajmă.  Am reuşit să schimb două vorbe cu MC, îmbrăcat deja şi pe picior de plecare.  Nu aveam niciunul dintre volume la mine ca să cer autografe, nu prea ar fi avut sens, eu cam detest oricum să deranjez oamenii cu aşa ceva, dar am discutat despre întâlnirea sa de la Berlin cu zum, care mi-a dat şi mie curajul să-l abordez aici.  O să-i dezamăgesc pe detractorii lui, spunându-vă că n-a fost nici arogant, nici scorţos, nici preţios, nici afectat, ci per-fect normal – plăcut şi zâmbitor, deşi era, presupun, foarte obosit.  A amintit de “vremea teroristei“, ceea ce m-a făcut şi pe mine să zâmbesc cu drag – e o instituţie luciat, ce mai!

Săptămâna trecută a fost un adevărat maraton literar românesc organizat de ICR la sediul de pe Argentinierstrasse, la care, din păcate, a participat mult mai puţină lume decât mă aşteptam – cel puţin în prima seară în care am fost, când a citit şi povestit Gabriela Adameşteanu.  Poate pentru că era luni.

Săptămână grea fiindcă eu am pornit-o deja de duminică, ziua sosirii celor trei scriitori români la Viena.  Mă întâlnisem cu Marin la o cafea de după amiază, l-am condus până la hotel, unde ne-am întâlnit cu Gabriela Adameşteanu, Adriana Bittel şi Ernest Wichner, scriitor de origine germană, plecat din România în anii 70, director al Literatur Haus Berlin, un personaj absolut fascinant – este şi traducător în germană din literatura română.  D-na Bendovski, directoarea ICR Viena, a fost o gazdă impecabilă, m-a primit şi pe mine care mă lipisem de grup ca râia, aşa că am savurat o cafea şi discuţii mai mult sau mai puţin organizatorice până pe seară.  Apoi am fost la o cină liniştită într-un restaurant tradiţional de pe lângă institut, în zona Belvedere, unde se află, dealtfel şi Ambasada română, cu Marin, d-na Bittel şi dl. Wichner.  Doamna Bittel este absolut fermecătoare, de un umor extraordinar, cu o tinereţe în priviri şi cuvinte care te lasă lat.  Făceau un trio grozav cu dl. Wichner, calm, spiritual şi cu un delicios uşor accent german şi cu Marin, cu blândeţea lui combinată cu o intransigenţă totală atunci când vine vorba de poezie şi tot ce ţine de ea 🙂  În orice caz, vorbeam de parcă ne-am fi cunoscut cu toţii de cel puţin trei vieţi.

Luni seara, după lectura d-nei Adameşteanu, ne-am retras fără cele două doamne, cărora le era frig şi somn, la poveşti într-un alt restaurant tradiţional, de data asta unul frumos şi plin până la 1 noaptea (aviz celor care spun că Viena doarme!) împreună cu o prietenă de-a lui Marin, Anca,  traducătoare care locuieşte la Amsterdam.  De marţi până joi n-am avut eu cum să merg la lecturi, având obligaţii prin alte părţi, însă joi m-am alăturat după o cină obligatorie din cadrul unui eveniment de-al meu de birou, lui Marin, Ernest şi Georg Aesch, celălalt participant la eveniment, şi dânsul traducător din română, locuind în Germania de nişte zeci de ani, care terminau seara într-un bar simpatic din aceeaşi zonă.  O atmosferă grozavă şi o seară de ţinut minte, plină de bucurie şi de poveşti.  Vineri seară, după o extrem de interesantă convorbire despre traductologie la ICR cu d-na profesor Marta Jeanrenaud de la Universitatea din Iaşi, d-nii Wichner şi Aesch, am avut bucuria de a merge cu toţii, inclusiv d-nele Adameşteanu şi Bittel de această dată, la cină.  Conversaţiile au fost extrem de interesante pentru mine, nu în ultimul rând pentru că dl. Wichner ne-a relatat, cu exasperare şi umor, povestiri despre securiştii de la universitatea din Banat unde fusese coleg cu Herta Müller sau saga interminabilă prin care a trecut prin România pentru a obţine nişte date relevante despre biografia lui Max Blecher, atunci când i-a tradus prima carte în germană.  Am primit, tot în seara respectivă, “Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă” de la d-na Adameşteanu, aşa că acum am şi un exemplar cu autograf.  Cu modestia caracteristică, că întrebase în prima seară dacă am vreo carte de-a dumneaei!!! Evident că le aveam pe toate, dealtfel despre cartea primită am scris una dintre primele mele însemnări pe blog, în februarie 2008 – deci o am chiar aici la Viena, acum, în dublu exemplar…

Desigur că în tot timpul ăsta cel mai mult am stat de poveşti cu Marin, despre poezie, iubire, literatură şi, evident, prietenii Dan Coman (căruia îi mulţumesc mult pentru “ghinga”, am primit-o în bună stare, deja citit mult din ea, incredibilă!), John Partene, Radu Vancu, Ana Alfianu, Ana Dragu sau Vasile Leac sau white noise sau Claudiu Komartin.  Pentru mine a fost minunat, sper să nu-l fi plictisit prea tare pe Marin şi, mai ales, sper să ne întâlnim într-o bună zi cu toţii şi încă alţii, eventual la Bistriţa la festival. 

Cum îi tot repetam lui Marin, probabil am avut cea mai bună idee din viaţa mea când mi-am făcut blog, din cauza şansei de a-i cunoaşte pe aceşti oameni care-mi fac viaţa mai bună decât ar fi putut fi altfel, în toate direcţiile la care mă pot gândi.

38 Comments

 1. mulliganoglu said,

  14/11/2011 at 9:41 pm

  capriii, pentru tine cititul e ca trasul de fiare. iesiti si la bere dupa, cum ies aia care joaca fotbal o data la doua saptamani.

  (vezi ca ai o greseala in ultimul paragraf, desi s-ar putea ca ala sa fie adevarul- istoria va transa salaul)

  p.s. iarata-ma ca te sacai! nu se mai cearta nimeni cu mine, sunt banat peste tot, astea.

  • we said,

   16/11/2011 at 10:11 pm

   sa luam aminte stamate!, asa se face cultura. cu gantere si cu flexuri. respiratia devine rara si profunda, ochiul se limpezeste. nu mai spun ca marii oameni de cultura ai natiei au incurajat intelectualizarea ca gimnastica. eu cel putin sunt humbled de fibrele culturale dezvoltate de @ck. asa ceva vezi numai la marines, care alearga pe nisipul ud cu gantere in mana. si alearga…si alearga…si striga hoo-ha!

 2. capricornk13 said,

  14/11/2011 at 10:47 pm

  🙂 🙂 🙂 mişto asta cu trasul de fiare!
  mulţumesc mult pentru atenţionare, am corectat – istoria nu va tranşa în mod cert absolut nimic în ceea ce mă priveşte, aşa că mai bine scriu relativ coerent înainte de a trebui să intervină ea;
  nu pot să cred că eşti banat peste tot, oi fi făcut tu ceva rău, mai ştii? 😀 cât despre mine, ştii foarte bine că am o răbdare pe care aş numi-o proverbială dacă n-ar fi aşa ridicol; deci nu mă sâcâi deloc, din păcate nici nu prea am de ce să mă cert cu tine decât rareori, am prea mult simţ al umorului, pe de o parte, pe de altă parte aştept cu nerăbdare momentele alea când chiar spui ceva cool; alea în care nu faci pe clovnul sau nu te joci cu nervii oamenilor 🙂

 3. mulliganoglu said,

  15/11/2011 at 11:18 am

  n-ai pt. ce sa-mi multumesti. e mai bine sa-ti zic eu decat porcii veninosi, viperele grase. numai ca n-ai corectat-o. in fine, nu e ceva grav, o comite si filosoful neamului, don gabi.

  da, nu stiu ce-are lumea cu mine, am fost “exclus de pe toate globurile bune” (sa citez un clasic mort si prajit).

  aaa, deci tu vrei sa te certi cu mine! sau e o folosire defectuoasa a lui ‘din pacate’ in genul celei ‘din cauza şansei de a-i cunoaşte pe aceşti oameni care-mi fac viaţa mai bună’?

  capriii, cand am venit si io in Globonia (printre ultimii, ca de obicei), toate rolurile bune (sudori sensibili, offiserasi artisti in pauza de masa, autori securisti, savanti drogati, econopizde, heteropasivi) erau luate. am avut de ales din ce se lasa orfanilor si strainilor. asa e viata, vorba filosofului bulgar.

 4. capricornk13 said,

  15/11/2011 at 2:18 pm

  o, ba da, mai era una! sau poate încă mai sunt, cine ştie, cu punctuaţia stau destul de prost în ultima vreme!
  “din păcate” nu era folosit defectuos, cum nici fraza pe care o citezi nu e defectuoasă, era numai un fel de figură de stil ca răspuns la teasingul tău cu sâcâiala;
  foarte mişto ultimul tău paragraf, vezi de-aia se atacă sudorii sensibili şi-mi place mie ce scrii tu de multe ori 😀

 5. mulliganoglu said,

  15/11/2011 at 7:03 pm

  io nu prind subtilitati d-astea, figuri de stil, gen. n-am gasit rol de poet neinteles.

 6. we said,

  16/11/2011 at 12:00 am

  eram cu certitudine sigur ca ai avut numai bucurii in acel weekend:D
  citesc cu atentie si revin (sa?).
  🙂

  ai fost imbracata in iiiieee? asa, ceva patriote-nationale?

 7. capricornk13 said,

  16/11/2011 at 10:52 am

  @mulli: desigur ca n-ai gasit, ma bucur nespus!
  @we: nu, elfule, ca n-am ie, imi lipseste din arsenal – io’s cu patriotismu’ pa interior gen 😀

 8. mulliganoglu said,

  16/11/2011 at 11:12 am

  doamne, capriii, aj vrea sa fiu un poet blestemat, puternic

 9. capricornk13 said,

  16/11/2011 at 11:28 am

  esti un poet puternic, iar de blesteme cred ca s-au ingrijit cativa (viperele acelea cu corn…) 😀

 10. mulliganoglu said,

  16/11/2011 at 1:30 pm

  capriii, imi dai aripi de liliac

 11. we said,

  16/11/2011 at 10:13 pm

  @ck pot sa vin si eu in Berlin? sa cer un autograf? promit sa fiu cuminte, nu o scot o vorbulita, nu o sa beau cafeaua cu degetul mic ridicat si o sa zambesc judicios & dragalas.

 12. capricornk13 said,

  17/11/2011 at 8:50 am

  păi mergi la Berlin când vrei elfule, eu stau la Viena, oricum 🙂

 13. we said,

  17/11/2011 at 12:10 pm

  “Nu aveam niciunul dintre volume la mine ca să cer autografe, nu prea ar fi avut sens, eu cam detest oricum să deranjez oamenii cu aşa ceva, dar am discutat despre întâlnirea sa de la Berlin cu zum, care mi-a dat şi mie curajul să-l abordez aici.”

  –MC va mai face turnee din astea Globus platite din banii contribuitorului, si cum Berlin e o statie importanta etc etc.
  daca nu vine el la LA, la palmieri…ar avea niste memorii de neuitat…

 14. zum said,

  17/11/2011 at 5:58 pm

  MC a venit la Berlin sa tina un curs (acum vreo 2 ani, deci poveste veche). si probabil va mai veni cand va fi de lansat o carte sau poate la vreun festival. foarte buna intrebuintare a banilor contribuitorului (care-o fi ala), zic eu. si cred ca nu numai eu.

  @ we: pentru baut cafele cu degetelul ridicat cred ca exista alte destinatii mai importante.

  • we said,

   18/11/2011 at 2:34 am

   @zum, tocmai am zis ca nu o sa tin destu’ la 45 fata de orizontala (ori verticala)!
   da’ in principiu asa este deoarece esti o persoana f. inteligenta. poate imi zici si mie ce “cursuri” a tinut MC la Berlin acu fo 2 ani. cumva despre Orbius Tertus, sau cum naiba se chema chestia aia imaginara a lu’ Antohi pe care lua bani reali (hahaha, din banii prostului care mai plateste taxe, hahaha ce jmekeri suntem noi).

   • zum said,

    18/11/2011 at 11:15 am

    @ we: scuze, mi-a scapat nu-ul. altfel te credeam expert in a gasi chestii pe net, nu-nteleg de ce trebuie sa-ti zic eu ce curs a tinut MC.
    http://www.geisteswissenschaften.fu-berlin.de/we03/gastprofessuren/samuel_fischer/cartarescu/index.html
    (un curs/seminar despre postmodernism, la Freie Universitaet. cu studenti nemti, multi si atenti, pe care sunt sigura ca n-a venit nimeni de la ICR sa-i aduca in sala si care sunt sigura ca nu citesc site-uri romanesti din care sa afle ca de fapt, vai, MC n-ar merita sa fie invitat acolo de nemti, sunt altii mai buni)
    nu stiu ce cauta Antohi in toata povestea asta, da e bine ca stii tu. nu tin sa aflu.

 15. capricornk13 said,

  17/11/2011 at 6:33 pm

  elfule, ţi-a răspuns zum şi pentru mine; mai lasă-ne cu nu ştiu cine care cheltuie banii contribuabililor aiurea, un curs sau o lectură în cadrul unui mare festival de literatură în capitale europene sunt prilejuri excelente de a face cunoscută România prin lucruri ok; să nu mai înjurăm şi când nu e cazul, ok?

 16. mulliganoglu said,

  17/11/2011 at 7:26 pm

  we, te-a impresurat fratia culturii in cap. cred ca se pregatesc de un atac prin patapievicescu.

 17. we said,

  17/11/2011 at 10:00 pm

  @ck, ma bucur ca persoane ca tine au ajuns sa reprezinte romania. indubitabil, este un pas inainte. ai primit cartea de la acel “@k”? ai citit-o, ai criticat-o? pot sa iti trimit si eu o carte? vreau sa ies si eu in lumea buna si ma gandesc ca faci parte din tubulatura optima.

  @m:da, si mi se face frica…

  mare ti-e gradina…

 18. capricornk13 said,

  17/11/2011 at 10:26 pm

  elfule, don’t worry, be happy, ok? 🙂
  laaaasă-mă pe mine, că eu joc la liga de pitici; de ce nu mă ignori tu liniştit dacă ţi se pare că sunt atât de lame? o altă hipstăriţă tâmpită moartă după kulturalnici, nu? ce mare lucru, e plină lumea de noi; forgetaboutit, go do something meaningful

 19. we said,

  17/11/2011 at 11:32 pm

  ck, nu e nevoie sa fii modesta. liga ta nu e vreuna de pitici (MC e cumva frumopsul din boschetul anesteziat?). pai facem ceva f. meaningful. tu o dai cu extraordinarisme, iar noi spunem cam care sunt datele.
  nu imi pari lame, da’ nu inteleg cum iti functioneaza prefrontalul. cand ai de-a face cu plimbarea anuala si perena a unor moaste de la un centru la altul si cand ai de-a face cu o gasca (aceeasi!) cu niste legaturi cel putin discutabile si cand, mai ales!, sunt multi altii (vb. de scriitori et al.) care nu sunt deloc bagati in seama caci nu profeseaza captatio, cum dumnezeu le ignori? chiar crezi ca Romania este reprezentata de un etern nobelizabil, care e in stare sa stea cu labele in sus si sa mai si dea din ele asa cum ii ordona stapanii?
  tu chiar crezi ca ASTA e cultura cand parintii natiunii ii trag de o discutie de 2 lei pe marginea Red Book, care a aparut acum 2 ani? discutie anuntata si re-discutata cu pompa.
  ce naiba ck, ai cap. si cred ca ai si minima decenta ca ceva e f. putred.

  vrei cultura? sa iti dau un capat de ata, te rog nu o lua patronizing. ca tot s-au hotarat ai nostri sa traduca The Red Book. cumpara cand ai timp cartile editurii Trei. una din putinele edituri din romania cu un profil clar, condusa de un profesionist.

  • capricornk13 said,

   18/11/2011 at 1:20 pm

   Am uitat să-ţi mulţumesc pentru recomandarea către editura Trei, am să mă interesez. Red Book mă gândesc, totuşi, că e puţin prea complicată pentru mine deocamdată, ar trebui s-o iau mai cu începutul, nu sunt deloc familiarizată cu subiectul. Nu crezi?

   • mulliganoglu said,

    18/11/2011 at 4:22 pm

    de ce aveam eu impresia ca e un alt topic?! hm, m-am ramolit.

    deci intrebare: ce editura serioasa publica toparlelile loredanei a familiei Familia Mantiii?! atentie, nu e vorba de un studiu asupra creativitatii la ciupacabre, ci chiar outputul ciupacabresque.

    deci?!

 20. capricornk13 said,

  18/11/2011 at 7:10 am

  Şi elful o ia de la capăt…
  Pentru informarea ta, la festivalul cu pricina MC nu a fost invitat de ICR, ci de nişte AUSTRIECI (editura care l-a tradus şi organizatorii festivalului)!
  Da, chiar cred că România este ex-ce-lent reprezentată de cel mai bun scriitor al ei – cred asta pentru că am CITIT literatura scrisă de MC, ignorând toate zoaiele de prin gazete, care nu se află în aria mea de interes.
  Consider acest subiect închis, te rog abţine-te de la a-l ataca pe MC la mine pe blog, o faci înverşunat, continuu, fără nuanţe şi m-am plictisit. Mulţumesc.

 21. mulliganoglu said,

  18/11/2011 at 11:50 am

  capriiiiii, tu il iubesti mai mult pe carta decat pe tero 😦

 22. mulliganoglu said,

  18/11/2011 at 4:19 pm

  capriii, imi venise ceva cool, da’ m-am urcat in troleibuzul mortii si am uitat. poate imi amintesc. daca imi amintesc, iti scriu mai tarziu. daca nu, nu.

  nu era ceva foarte cool, cred ca nu avea legatura cu soarele carta (soarele l-am bagat pt. ca cu carta suna naspa), era ceva destul de cool, totusi. acum mi-am adus aminte ca lucrarile loredanei a familiei Familia Mantog au fost publicate la editura 3. ma duc pe topicul corespunzator sa semnalez odiosenia.

 23. we said,

  18/11/2011 at 5:49 pm

  @m, cred ca e vorba de polirom si nu de 3.

  @ck, bine, daca zici tu…:)

 24. mulliganoglu said,

  18/11/2011 at 7:58 pm

  we, ai dreptate. imi cer scuze, stimati netspectatori. era vorba despre o alta editura cu 3, tritonic, care “se ocupă cu editarea şi tipărirea cărţilor, a broşurilor sau a manualelor, în tiraje mici”. iertare, 3, care sigur ai publicat tu niste gherle, pa persoana juridica.

 25. we said,

  18/11/2011 at 8:14 pm

  huh?

 26. mulliganoglu said,

  18/11/2011 at 8:18 pm

  ziceam ca tritonic, nu 3, a publicat gherlele mierlitei

 27. mulliganoglu said,

  18/11/2011 at 8:24 pm

  capriii, we, mergeti la lansarea lu’ ionica suciu? gaudeamus, 23-27 noiembrie?

 28. we said,

  18/11/2011 at 8:27 pm

  eu as merge, daca inca am curs, da’ sigur se lanseaza? daca e sigur, poate rog pe cineva sa filmeze.

 29. mulliganoglu said,

  18/11/2011 at 8:49 pm

  asta nu mai stiu- asa se lauda Autorul. cu ocazia asta poate ne explica si noua vanatoarea de roboti- eu n-am inteles nimic.

 30. capricornk13 said,

  21/11/2011 at 9:57 am

  @mulli&we: nu mai merg în România la târg, îmi schimb zborul, am ceva mai bun de făcut în Viena 😉
  sper sincer ca domnul autor să aibă succes; poate aşa îi mai scade frustrarea

 31. mulliganoglu said,

  21/11/2011 at 12:05 pm

  io sper sa n-aiba, ca asta e-a 7a pecete si-o sfeclim.

 32. 21/11/2011 at 9:41 pm

  […] Apoi am uitat. Mi-am adus aminte acum, cand Cartarescu a fost pomenit pe doua bloguri-prietene, la capricorn si la […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: