Cronica unei morţi meritate

Onoarea pierdută a Katharinei Blum – Heinrich Böll

Polirom, 2009. Trad. Mariana Şora

Excelent acest mic roman al lui Heinrich Böll, prima carte pe care i-o citesc.  Pe celelalte mi le cumpăr în germană, promit!  Deşi nu pare să fie foarte lejer de citit în original, nu e deloc un scriitor “simplu”.

Am apucat cartea de-o aripă ieri când mergeam la cumpărături, fiindcă am făcut săptămâna trecută o tură prelungită de-a lungul şi de-a latul blogului lui zum şi am văzut că şi ei i-a plăcut.  Şi cum avem în comun şi dorinţa de a cunoaşte scriitorii germani, mă rog, şi austrieci în cazul meu, dar cu ăştia pare să fie mai simplu, mi-am adus aminte că trebuie să am romanul ăsta pe undeva.

Cum ieri seară am ieşit în oraş (să mergeţi la cluburi de gay dacă aveţi unde, eu m-am distrat copios!) am terminat cartea azi, e subţirică şi alertă, tocmai ce vă trebuie pentru o duminică dimineaţă, puneţi mâna pe ea.

Katharina Blum ucide un ziarist – nu mă înjuraţi, aşa începe romanul – şi aflăm în 200 de pagini de ce.  Nu de-aia îşi pierde însă “onoarea” sau, mai bine zis, reputaţia.  Scrisul lui Böll este adictiv, cel puţin în drama acestei Katarina, nu se poate să nu menţionezi imaginea pe care o propune chiar el pentru a descrie cum va spune povestea: o succesiune de făgaşe pentru un curs de apă, canale, gropiţe, care vin din toate părţile pentru a se reuni în şuvoiul final, ce nu poate avea decât o destinaţie.

Despre cum presa (şi gura spurcată a lumii) poate distruge un destin cât ai zice peşte, despre scârboşenia ce poate zace în oameni altminteri “respectabili” şi nobleţea unor “scursuri” ale societăţii.  Şi nu numai, căci, pe urmele unei banale intrigi poliţiste, Böll creează o frescă foarte vie a societăţii germane din anii 70, de la ideile politice ale vremii până la preferinţele pentru micul dejun ale diverselor clase sociale.

O carte de o actualitate oarecum înfricoşătoare scrisă foarte bine, curat, cu mult simţ al ironiei utilizat chirurgical aproape, fără să degenereze nici în cinism, nici în grotesc.  Nepăsarea majorităţii faţă de intimitatea şi adevărul tău expusă cu precizie şi tristeţe.

Advertisement

14 Comments

  1. roberts said,

    01/04/2012 at 4:30 pm

    se pare ca ti-a placut cartea:) eu de autorul acesta am numai “Opiniile unui clovn”, statea cuminte la rand dar am s-o trec mai in fata prin asociere cu “Onoarea pierduta….”

  2. 01/04/2012 at 8:27 pm

    Bravo pentru sosirea în stația Boell. E a treia oară că încerc să adaug un comment…

  3. 01/04/2012 at 8:29 pm

    Și al doilea, off topic: ignor cine este danliviuboeriu! Celebritatea dumisale nu a depășit granițele orașului meu. Stă la vamă încă. În plus, ignorant cum sunt, simt așa o mâncărime într-un loc umbros față de poezia românească de după 2000… Cu excepția doamnelor poetese pe care le frecventez.

  4. capricornk13 said,

    02/04/2012 at 8:02 am

    @roberts: da, da, neaparat! am inteles ca opiniile unui clovn e chiar cea mai misto carte a lui 🙂
    @cristian: of, nu stiu ce a avut wordpress-ul, si eu m-am cam chinuit ieri cu el, nici n-am mai intrat dupa ce am postat; mi-a placut foarte mult böll, abia astept sa mai citesc, merg azi la Thalia sa-mi mai cumpar!
    ce ti-a venit cu dan liviu boeriu? nici eu nu i-am citit poemele, stiu numai ca are un blog, am intrat de cateva ori pe el;
    poezia romaneasca de dupa 2000 e foarte diversa, nu poti deloc s-o judeci in corpore; in plus sunt destul de multi poeti consacrati, mai in etate, care au publicat volume in ultimii ani
    ce poetese iti plac?

  5. capricornk13 said,

    02/04/2012 at 8:08 am

    aha, gata, am vazut la tine pe blog de unde povestea cu dl boeriu; mie imi place mult cum scrie pe blog, are recenzii foarte bune; tin minte ca m-a enervat la un moment dat cumplit, insa cred ca era o disputa cu cineva, nu opinia despre o carte 🙂

  6. dragosbutuzea said,

    03/04/2012 at 1:52 pm

    mie mi s-a-ntâmplat cu opiniile unui clovn cum i s-a-ntâmplat lui cristian sirb cu conştiinţa lui Zeno.
    dar dacă zici că onoarea asta e scurtă, să mă mai gândesc…
    iar apropo de austrieci, musai joseph roth – marşul radetzky, sau un christoph ransmayr – ultima lume (scriitor foarte greu).

  7. capricornk13 said,

    03/04/2012 at 3:59 pm

    🙂 eu cu constiinta lui Zeno (pe care dealtfel o am de la tine) stau mai prost decat Cristian, n-am reusit sa trec de pagina 30, desi m-am apucat de doua ori de ea… sorry! mai incerc, promit!
    multumesc foarte mult de recomandari, insa nu ma incumet la scriitori grei inca, fiindca ma ambitionez sa citesc in original; am primit de curand Omul fara insusiri in romaneste (o aveam in engleza si mi se parea cam aiurea) asa ca poate anul asta ma incumet!

  8. biro said,

    19/04/2012 at 7:59 pm

    mai bine zi unde e baru ala gay

  9. capricornk13 said,

    23/04/2012 at 11:49 am

    Motto – in 5, pe Schonbrünnerstraße 30, aproape de Naschmarkt (statia de U-Bahn e Pilgramgasse)

  10. ab said,

    29/04/2012 at 12:58 pm

    am fost, am mancat, n-am vazut nici urma de gay. la viperroom ai fost?

  11. capricornk13 said,

    29/04/2012 at 1:01 pm

    Nu, n-am fost, cum e? La restaurant poate nu, dar in bar e destul de plin 🙂 De Motto zic

  12. ab said,

    29/04/2012 at 5:02 pm

    e cu vampiri gay si steampunk daca prinzi evenimentu ok. sunt seri tematice fara o regularitate anume.

  13. capricornk13 said,

    30/04/2012 at 1:19 pm

    ok, merci mult de tip; tot caut locuri de-astea mai altfel, unde nu calca tot turistu si tot expatu… 🙂
    si, oricum, cum am scris si la tine, da-mi si mie te rog de veste cand mai auzi / mergi la ciudatzenii – concerte, filme, evenimente… ca eu lucrez la corporatzie si astia nu stie de-astea;

    • Ab said,

      30/04/2012 at 4:59 pm

      Drop un mail la manelesux la yahu com


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: