Gimnastica mea olimpica – partea a doua

O, dar ce?! Ati crezut ca s-au terminat chinurile mele de truditor intr-ale iubirii pentru gimnastica?  Nici vorba!  A urmat Barcelona 1992.  Aici trebuie sa recunosc din start: nu am fost cele mai bune.  Nici nu ma asteptam (pentru prima data) sa luam medalia olimpica: nici la echipe, nici la individual.  Chiar nu aveam un star, o fata care sa lupte de la egal la egal cu “idolii”.  Lavinia Milosovici era ok, insa numai ok.  Din nefericire pentru ea, Lavinia este numai o gimnasta muncitoare si cuminte, nu are veleitati de vedeta. Desi e, probabil, cel mai important liant al echipei romane .  Cand Kati si Daniela intrau pe aparate, simteai ca lumea se supune vointei lor.  La Lavinia nu a fost nciodata asa, si poate tocmai de asta performantele ei sunt mai impresionante decat ale dezinvoltelor ei predecesoare.  Procentul de transpiratie il excede pe cel de talent la Lavi, poate de asta mi-e atat de draga.  Cea mai draga.  Pentru ca Lavinia Milosovici reprezinta tot ceea ce eu simt ca-i lipseste natiei mele iubite. Aoleu, ce pretiozitate de prost gust!  Nu, de fapt ea reprezinta tot ce-mi lipseste mie, nu unei entitati abstracte.  Sa nu ma mai feresc, sa ma privesc in oglinda.  Lavi are curajul incredibil de a fi ea insasi in ciuda teatrului expus de cioara vopsita Boguinskaia…. Ma uit in oglinda si stiu ca, in loc sa-mi fi vazut de treaba mea – ma iarta, dragule cititor de blog, spusei ca e foarte personal – eu as fi facut tot ce tinea de mine sa arunc bocanci in figura botoasa a Boguinskaiei.  Dar fata asta si-a vazut de gimnastica.

Cifre, dragule , zice cetitoriul, cifre.  Ei bine, n-am sa va dau cifre chiar acum.  O sa va spun numai ca Boguinskaia nu a reusit sa se evidentieze prin nimic.  Si a trebuit, ca de obicei, sub paravanul “echipei unite” sa trimita tot o romanca, Tatiana Gutzu, care sa castige titlul de campioana absoluta si, desigur, sa dispara ulterior in neant.  Gagica asta, moldoveanca, a nimerit bulanul vietii ei.  Povestea nu merita, mi se ofilesc tastele, nu ma chinuiti.  Insa, in ciuda castigului absolut aberant (ca de obicei) al unei insipide necunoscute, tot ce interesa in continuare gura lumii sloboda era minunata Svetlana Boguinskaia – desi a iesit dupa Gutzu o americanca al carei singur talent e sa nu cada, genul macara si Milosovici. Acum chiar trebuie putina statistica: echipele castigate de “echipa unita”, adica un continent in care scarbele au avut imperiu, locul doi romania cu ale ei 22 milioane locuitori si locul 3 SUA, o joaca numai de ori zece ca numar de locuitori, ca sa fim conservatori.

Si vin, din nou, aparatele.  Bietii, nu stiu cum se expun… Sa mori de ras, nu altceva! Campioana olimpica absoluta reuseste un argint la paralele si un bronz la sol.  Wow, cat talent!  In special la sol, unde isi imparte bronzul cu inca doua gimnaste.  Sa ne uitam putin la romance. A, ce nicio surpriza, ca de obicei… aur pentru Milosovici la sol si sarituri, bronz pentru Bontas la sol.  Splendida Boguinskaia, cu toata bunavointa arbitrelor, izbuteste exact ZERO medalii.  Imi vine sa cred ca arbitrele astea de la Barcelona au fost cinstite!

Ca sa intelegeti de ce capricorn nu e chiar nebuna, va rog sa vizionati acest exercitiu la sol al prealuminatei la concursul final.  Daca cineva gaseste un element de dificultate relativ medie, e challenged sa-mi ceara 5 carti:

Stiti ce ma amuza cel mai tare?  Aici chiar nu ne-au furat…

6 Comments

 1. Radu Vancu said,

  07/08/2012 at 12:24 am

  Îmi aminteşte de textul lui Julian Barnes din “Scrisori din Londra” despre Campionatul Mondial de Şah. 🙂

 2. capricornk13 said,

  07/08/2012 at 1:12 am

  darling, just wait
  presupun c-ai inteles cat de mult inseamna asta pentru mine ! 🙂
  si ma gandesc mult ce penibila sunt, dar chiar m-am trezit ca am ceva de spus

 3. cinemavictoria said,

  07/08/2012 at 9:28 am

  vaaai, mi-l amintesc pe cristian topescu, in ziua cand a castigat tatiana gutu individualul, nu o mai scotea din “micuta noastra moldoveanca”, si a doua zi aia facea declaratii anti-romanesti. 🙂 (cred ca era pe jumatate moldoveanca, dupa tata, mama ei era rusoaica, parca …)
  ei, boguinskaia avea ea pacatele ei :), desigur, dar sa stii ca aici ai preluat exercitiul de la impuse :), am descoperit pe tub, uite si exercitiul lui bontas (pe vremea aia, iti amintesti, desigur, o zi era dedicata exercitiilor impuse, nu existau ca acuma calificari, si tin minte ca la calificarea pe aparate contau si astea impuse, ba chiar si la totalul general individual, parca).

  milo a fost una dintre rarele gimnaste care a avut titlul mondial sau olimpic la toate cele patru aparate. cand isi punea mintea cu ceva, nimic nu-i statea in cale, lavinia era luptatoarea prin excelenta. (greu de tot a incercat-o soarta, cu fetita ei …)
  mi-am amintit, daca tot ai pomenit de generatia barcelona, de mirela pasca, era specialista la paralele, a si luat argintul olimpic, si, doamne, ce frumoasa putea sa fie! (am gasit pe tub un filmulet cu ea, are o sala de fitness, si tot frumoasa a ramas.)

  ce frumos serialul tau, sper sa continue! 🙂

 4. foreverhuman said,

  07/08/2012 at 10:09 am

  hi,Capri !!! e tare ,,viu,,fiecare rand din ,,olimpicele,, tale.si da,ne au nedreptatit cumplit nu o singura data,idiotii.precum ai scris.offtopic,sa fii bine.

 5. capricornk13 said,

  07/08/2012 at 3:46 pm

  @cinema: multumesc mult, ce bine ca mai e cineva la fel de nebun ca mine! 🙂
  @foreverhuman: multumesc frumos, la fel! 🙂

 6. capricornk13 said,

  07/08/2012 at 3:54 pm

  @cinema: da, foarte frumusica Pasca; nu prea am avut multe frumoase cu adevarat, ea e una dintre ele, mai era Alexandra Marinescu, insa niciuna nu o intrece pe Sandra Izbasa! E atat de frumoasa, incat nu-ti vine sa crezi ca nu e star de cinema! Si ce corp, ce atitudine, ce mers… Este de departe cea mai frumoasa gimnasta pe care am vazut-o vreodata. Imi mai placea, in vremuri imemoriale, unguroaica Henrietta Onodi, cu ochii aia absolut incredibili. Uite-o la Barcelona cu o saritura aproape perfecta 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: