Vă propun un joc

Dl. micawber scrie, cu verva caracteristică, despre isprava lui DCM, “Cărţile care ne-au făcut oameni” – pentru cine n-a aflat încă, volumul adună recomandări de lectură pentru tineri de la diverşi intelectuali.  Sigur că micawber este ironic, aşa cum ne-a obişnuit, în special la adresa lui Gabriel Liiceanu, care se pare că vorbeşte în carte despre lista de cărţi pe care i-o făcuse Noica.  Pentru tinerii români cu o educaţie medie din România anului 2012, presupun şi eu că lista respectivă ar putea părea uşor indigestă 😀 Aş fi însă puţin mai precaută decât distinsul coleg într-ale bloggeritului la a da cu piatra în filozof, pentru că eu, spre deosebire de dumnealui, nu sunt convinsă că G. Liiceanu a vrut să-şi mai “pună o cărămidă la altar”.  Aş încerca să cred că, făcând recomandările respective, dl. Liiceanu s-o fi gândit că în România lui 2012 mai există şi câţiva tineri cu aplecare către cunoaştere în general şi filozofie în special.  Având în vedere formaţia lui, a făcut recomandările pentru aceştia, şi nu pentru un grup de vajnici adolescenţi manelişti din Ferentari – s-o fi gândit, sireacu, că de-aia l-a chemat DCM să contribuie, fiindcă altfel ar fi fost suficient să scrie la antologie manieraţii domni Florin Salam şi Guţă.

O observaţie interesantă a lui micawber este cea referitoare la cărţile copilăriei – spune c-a fost foarte surprins să constate că mulţi dintre cei “intervievaţi” au recomandat Jules Verne, când în fond e foarte probabil ca puştii de astăzi să-l prefere pe Harry Potter lui Phileas Fogg.  Tind să fiu de acord aici cu dumnealui, deşi unii ar putea argumenta că Rowling şi Verne nu sunt neapărat “mutually exclusive”.

Pornind de la aceste idei şi înainte de a citi eu personal volumul lui DCM, jocul pe care vi-l propun (celorlalţi bloggeri interesaţi, ca un fel de leapşă :), precum şi nebloggerilor care mai citesc pe aici) este să recomandăm şi noi o listă pentru puştimea deceniului 2010-2020.  Propunerea nu vine în niciun caz din prezumţia arogantă că noi am fi mai “calificaţi” în vreun fel decât invitaţii lui DCM.  Pur şi simplu mi se pare interesant.  Dealtfel s-a mai făcut asta în diferite feluri, parcă dragoş are o listă permanentă undeva “pentru un tânăr cititor”.

Poate vi se pare răsuflat şi banal ce propun eu aici şi poate că aveţi dreptate.  Mie mi se pare că e un exerciţiu de imaginaţie destul de dificil dacă-l faci serios şi gândindu-te la potenţialii cititori în loc să aşterni, pur şi simplu, pe ecran, cărţile care ţi-au plăcut ţie.  Aşa că, pentru cei care acceptă să intre în joc, v-aş propune să şi argumentăm alegerile.

P.S.: Nu, nu cred că iese de-o antologie de-aici! 😀

P.P.S.: Însemnarea mea la temă sper să iasă cândva în weekendul ăsta. Dar nu cred că va fi una singură.  Mai degrabă cred că, pe măsură ce mai citesc ceva ce mi se pare potrivit, mai adaug la listă 🙂

P.P.P.S: Îmi cer scuze de la cei doi bloggeri menţionaţi, a înnebunit wordpress-ul sau computerul meu şi, momentan, nu pot adăuga link-uri. Promit să remediez situaţia îndată ce se normalizează nebănuitele căi internautice! Later edit – rezolvat.

Advertisement

9 Comments

  1. we said,

    29/09/2012 at 12:47 am

    pana la joc…pui si tu un link la postul lui micawber? asa ar fi normal, politicos etc.
    titlul e penibil: “cartile care ne-au facut oameni” . stiam ca proprietatea asta se aplica altora, dar nu cartilor. si daca e asa cum zici, ca acea lista e aidoma cu cea a lu noica spre fiul sau liiceanu, atunci avem de-a face cu niste bucle inchise logice tipice ridicolului. [ nu ar fi prima oara cand DCM-ul sterge podeaua cu limbuta in fata Maestrilor].
    zici de caramida pt. Liiceanu. pai, s-au facut si statuia si cavoul! Nu mai e nevoie de caramizi pt. cladire, ci pt. daramare.

    en fin, first things first: ne dai te rog un link spre micawber sa vedem ce e cu lista aia? ca sa vedem cum a inceput si cu ce compara:)

  2. capricornk13 said,

    29/09/2012 at 5:56 am

    elfule, e chiar de neinteles ultima fraza a insemnarii mele – cea in care imi ceream scuze ca nu pun link din motive tehnice?
    sau, ca de obicei, ai citit numai ce te interesa pe tine? e cea mai recenta insemnare a lui, ai link la blogul lui la mine in blogroll, pe prima coloana din stanga…

  3. we said,

    29/09/2012 at 9:34 pm

    evident ca e de neinteles – ce sens are sa scrii “stiti, probleme tehnice, s-a stins becul, de-aia nu am pus linkul”. e usor penibila. bon, vad ca acum ai pus ceva linkuri pe acolo, facand premiza textului tau de inteles — asta era problema mea de fapt.

    vrei carti pt. “tineri”. uite aici autori:
    marchizul de Sade,
    Cassanova,
    Machiavelli.

  4. Ben Ami said,

    30/09/2012 at 7:36 am

    le-as propune un Dune pentru inceput – ca-i usurel – si apoi cauta singuri provocarile.

  5. capricornk13 said,

    30/09/2012 at 11:34 am

    @we: da, Sade se potriveste cu ce scriam in cealalta insemnare apropo de pudibonderia imbecila a parintilor; merci
    @ben ami: a, dune ar fi fost clar si pe lista mea 🙂

  6. vasilenr5 said,

    30/09/2012 at 2:47 pm

    Vad ca ai demarat tare cu blogul,adica ai inceput sa te ambalezi.
    Pentru mine dintre toti scriitorii pe care i-am citit in copilarie Jules Verne e no 1.Urmeaza Dumas cu cei 3 muschetari,Fratii Grimm-toate povestile si nemuritorul baron Munchausen.(nu mai stiu cine a scris-o).Important e ca stiu ce a facuuut!
    Acum iti voi relata o chestie reala:
    .Romanul cel mai iubit de mine a fost “Doi ani de vacanta” de Jules Verne.Acest roman a avut o influenta incredibila asupra mea.De abia il citisem in clasa 5,prin luna mai(se apropia sfarsitul anului scolar),cand am avut un incident la scoala:nu mi-am facut tema la matematica,construirea unui cub de hartie,am mintit-o pe profa ca l-am uitat acasa,asta(o scarboasa!) imi zice “du-te pana acasa si adu-l”.Eu m-am dus acasa dar nu m-am mai intors la scoala.A doua zi dimineata ma gandesc,ce sa fac ,ma duc la scoala si ma ia la intrebari profa de mate?Cu servieta “la spinare” ma duc in parcul orasului , ma plimb cat ma plimb apoi ma duc in oras casc gura pe la vitrine,dupa 4 ore ma duc acasa.Si ii zic mamei “stii ,maine mergem cu clasa la film da-mi 5 lei”.In urmatoarea zi ii zic da-mi 25 de lei ca mergem cu scoala la aeroport ,facem un tur cu avionul.Si uite asa in fiecare zi inventam cate ceva.(gardina botanica,muzeul orasului).Devenisem turist in propriul oras(locuiam la Cluj).Chestia asta a tinut vreo zece zile.De se mira si maica-mea ,ce voi nu mai faceti scoala?Intr-o zi(ultima mea zi de vacanta) ,vin acasa dupa o “excursie scolara” si mama ma intreaba unde am fost iar eu …bla..bla.bla.Ea imi zice :Mincinosule!Uite a venit un coleg de clasa trimis de diriginta sa vada ce faci ca ai lipsit de 10 zile!Parca s-a prabusit cerul peste mine.Bineinteles au urmat represiunile parintilor,o bataie mama ,o bataie tata.Cand m-am dus la scoala colegii se uitau la mine ca la un extraterestru.Am scapat numai cu scaderea notei la purtare.[ps=si acum ma apuca rasul ,cand ma gandesc ce tare i-am fraierit pe babaci,dupa “excursia cu avionul” ,taica-meu zicea “mai dar parca are mai multa pofta de mancare” iar maica-mea “da..aerul tare i-a prins bine” ,tata intareste “da..parca s-a mai ingrasat”.Inainte de Jules Verne il citisem pe Munchausen !!!

  7. capricornk13 said,

    05/10/2012 at 12:04 pm

    vasile, multumesc pentru poveste, e foarte tare!
    am sa ma gandesc la asta cand apuc sa ma jo9c si eu cu lista…

  8. we said,

    16/10/2012 at 11:22 pm

    draga Caprikorn,

    sunt mahnit. Nobelizabilul nostru, Mircea Cartarescu, doreste (din nou) sa emigreze. Crezi ca Viena l-ar accepta drept emigrant? Cum vezi viitorul literaturii romanesti si mai ales ce crezi ca ar fi necesar pentru ca Mircea C. sa castige mult asteptatul Nobel? O stipenda de 70k Euro pe an crezi ca ar fi suficienta? Comunitatea romaneasca ar contribui?
    Cate intrebari, cata tristete…

    :))

  9. capricornk13 said,

    29/10/2012 at 9:36 pm

    elfule, stii ca degeaba incerci sa ma provoci 🙂
    in ce ma priveste, dac-as avea 70K de dat, mai degraba i-as da lui Cartarescu decat altcuiva…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: