DV şi spiritul ludic

Ultimul număr al Dilemei Vechi se ocupă de joacă 🙂 Am elucubrat şi eu niţel despre bridge într-un articolaş:

Mintea de pe urmă a bridge-istului

În România anilor 80, când eu mă dădeam de ceasul morţii să cresc mare, părinţii mei dădeau regulat în mintea copiiilor.  În fiecare sâmbătă seara, sufrageria mea sau a celorlaţi oameni mari pe unde ne nimeream în vizită devenea teritoriu interzis pentru noi.  Eram trimişi fără menajamente să facem ce-om şti, în timp ce pe masa din centru, cu 4 scaune pe laturi, apăreau cărţile de joc, tabacioc, scrumiere şi ceva alcool, iar gazda pleca să prepare nechezolul.  Din spatele uşii, din ceaţă, începeau să se audă formule ezoterice: „Un sanzatu”, „Două pici”, „eşti în zonă!” şi, din ce în ce mai des, pe măsură ce noi ne plictiseam de v-aţi ascunselea sau de jucării şi începeau să ni se închidă ochii, „Bou de bridge!”, „Ai defosat cu spatele!”, sau „Atac de ra-hat, bă, băiatule!”. 

Puteţi citi restul aici.

Advertisement

10 Comments

 1. beatrice said,

  12/04/2013 at 1:37 pm

  hehe! si eu cred la fel, ca iti trebuie un pod pentru integrare: copii care merg la scoala, sa mergi tu insuti la scoala, la un club, o chestie de-asta. si eu am inceput o scoala noua, shhhh:)

 2. capricornk13 said,

  12/04/2013 at 8:02 pm

  🙂 da, ce ti-e cu integrarea asta…

 3. selector said,

  12/04/2013 at 9:23 pm

  Nu vreau sa par agresiv sau nepoliticos, dar as vrea sa va intreb cum de puteti colabora cu institutia condusa de andrei marga. Chiar nu se putea organiza seara NS intr-un alt cadru?

 4. capricornk13 said,

  13/04/2013 at 12:06 am

  @selector: nu sunteti nici agresiv, nici nepoliticos, e o intrebare oarecum fireasca; mi-am pus-o si eu, chiar daca nu va vine sa credeti 🙂 le-am prezentat dilema de constiinta si celor de la “institutie” 🙂
  in final constiinta mea a decis in favoarea unor oameni care inseamna ceva pentru mine si a poeziei; imi asum alegerea facuta, chiar daca este, desigur, in situatia actuala, controversata, condamnabila, cum vreti sa-i spuneti

  @toata lumea: in cazul in care cineva este interesat cu adevarat de motivele “colaborationismului” meu cu ICR Viena, adica pe bune, de la om la om, si nu fiindca e misto sa judecam romaneste si sa dam cu piatra sau sa creem controverse, lansez invitatia de a mi se pune problema respectiva privat, pe e-mail (se gaseste pe pagina about); pe blog nu intentionez sa mai raspund nimanui in legatura cu acest subiect; n-am nici de aparat, nici de demonstrat nimic; nu sunt nici persoana publica, nici suficient de importanta incat gestul meu sa reprezinte ceva care sa justifice dezbateri sau polemici; in plus, imi pastrez energia pentru cauze mai nobile; multumesc!

 5. MeTAL said,

  13/04/2013 at 11:28 am

  Felicitari Rodica pentru initiativa avuta! Ai vorbit in stilul caracteristic despre ceea ce ne place tuturor dar din pacate nu o exprimam cu suficienta vehementa. Sper sa ne vedem la vara in mediul tau.

 6. capricornk13 said,

  13/04/2013 at 1:36 pm

  @meTAL: multumesc, n-a fost initiativa mea, eu doar am raspuns provocarii lui Marius Chivu
  nu vad de ce ne-am exprima cu vehementa, poate cu entuziasm! 🙂
  da, incerc sa organizez 🙂

 7. ileana said,

  14/04/2013 at 5:06 pm

  Fain articol ! Am avut o experienta similara de integrare intr-un mediu germanofon gratie unui Alpenverein.

  Ziceai : “înţeleg mult mai bine modul de viaţă şi de gîndire şi motivaţiile austriecilor”
  Cand ai un moment de inspiratie, scrie pe blog despre asta. Ce stiu eu despre vienezi dateaza de pe vremea lui Zweig, ce n-s da pentru un update de cateva paragrafe semnat capricornk13.

 8. capricornk13 said,

  15/04/2013 at 7:24 am

  @ileana: multumesc!
  ce interesant ca spui de Zweig, tocmai ii citesc “Die Welt von Gestern”! 🙂 multumesc pentru incredere, dar nu stiu daca sunt in stare sa gasesc inspiratia sau cuvintele potrivite pentru a descrie atmosfera si, mai ales, nu cred ca sunt inca suficient de competenta pentru a vedea cum stau lucrurile cu adevarat; poate incerc intr-o zi…
  Alpenverein – asta e un fel de club pentru montagnarzi, nu? 🙂

  • ileana said,

   15/04/2013 at 4:07 pm

   Exact, “Die Welt von gestern”, excelenta autobiografie a unui european. O paralele die Welt von gestern – die Welt von heute … doar trei-patru paragrafe – ce zici de acest challenge ? Iti doresc din tot sufletul sa ai incredere in intuitia ta si in spiritul tau de observatie.

   Alpenverein : da este pentru montagnarzi, dar nu trebuie sa te gandesti imediat la performanta … ci la drumetii pentru toate gusturile.

 9. capricornk13 said,

  15/04/2013 at 5:27 pm

  ok, dupa ce termin cartea lui Zweig o sa scriu despre ea si o sa incerc sa fac si paralela despre care vorbesti; dar o sa mai dureze, fiindca germana mea ma impiedica sa fac progrese uimitoare 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: