Nostalgii

Acum 27 de ani stateam un pic mai sus si cu cateva balcoane mai la stanga de sezlongul de pe care clapacesc acum.  De vizavi, din restaurantul de la Vega, nu se auzea trupa asta buna, buna, care a trecut la coveruri Edith Piaf dupa Collins si ABBA, ci, probabil, ceva gen Savoy sau Mirabela Dauer – mai aveau douazeci de minute pana sa inchida si, in mod sigur, nu erau atatea lumini pe plaja.  Lipsea elegantul Vintage beach cocktail bar din fata piscinei, de pe nisip, iar conceptele de wi-fi, laptop sau ajuns de la Viena aici in 4 ore imi erau straine.  Sau, nu, cred ca ma apucasem deja de citit SF… Nu ma pregateam nici sa ma duc la culcare din cauza de turneul de bridge de dimineatza.  Nu numai fiindca nu invatasem inca sa joc sau nu m-ar fi lasat tata 🙂 cu adultii la masa, ci si fiindca pe-atunci concursurile de bridge devenisera deja amintiri sau dorinte… Conducerea de partid si de stat fusese de parere ca-s prea multi indivizi cu creier in acelasi loc!

Da, aici, in hotelul Alcor din Mamaia mi-am petrecut o luna din vara lui 86, inclusiv cele interminabile 57 de secunde ale cutremurului din august.  Mi se pare ireal, zugraveala exterioara, obiectele sanitare si faianta s-au pastrat neschimbate.  Chelneritele din restaurant arata si ele ca si cum e posibil sa fi trecut prin cele 27 de veri tot in locul asta!

E o senzatie indescriptibila, imi amintesc cu precizie, de fapt retraiesc ganduri, sperante, visuri de atunci in alternanta cu cele prezente… Si stiu sigur c-o sa ma trezesc intr-una din dimineti sa vad rasaritul de pe balcon, ca sa intregesc paralela sau sa inchid cercul 🙂  Perceptia timpului mi-e complet distorsionata, mintea e muta, habar n-am daca si cand gust farmecul noptii de azi sau al celor de ieri, dar e bine… E foarte, foarte bine…

Mamaia, 30 august

8 Comments

 1. sabina said,

  07/09/2013 at 9:24 pm

  Bun revenit !
  Mi-a fost dor de tine…

 2. capricornk13 said,

  08/09/2013 at 3:03 pm

  multumesc, sabina! 🙂

 3. impricinatul said,

  27/09/2013 at 11:27 am

  hm, ai tras o tura si pe la vama, cumva? lol
  eu m-am plimbarit pe la costinesti, chit ca n-am fost niciodata acolo, dar ma tara un amic bun. el era disperat sa retraiasca, eu nu intelegeam de ce.

 4. ileana said,

  27/09/2013 at 2:00 pm

  Daca zici ce e foarte, foarte bine, ma bucur mult pentru tine. Si mie mi-ai lipsit. Sa fii sanatoasa si inspirata sa mai scrii ! Ce-ai mai citit de asta primavara pan’acum ? Ai mai gatit tikka ? Eu am citit Djuvara, Boia si Dan C Mihailescu, ca am fost timp de trei luni in Ro. O parte din cartile parcurse au aparut acum 10 ani, dar eu acum am ajuns la ele.
  Excelent postul acesta, amintiri de la Mamaia dupa 27 de ani.

 5. 27/09/2013 at 9:56 pm

  si eu am patit asa proustianism mic, dar pe Somes in jos si in sus 🙂 – pe maluri la Clusium, pe bicicleta 🙂

 6. capricornk13 said,

  28/09/2013 at 10:08 am

  @impricinatul: nu, la Vama n-am ajuns anul asta (nici anul trecut dealtfel); la Costinesti n-am fost decat o data in viata mea si nu m-a impresionat deloc, generatia mea deja era cu Neptun (daca vroiai la fitze, nu 2 mai sau Vama), Costinestiul era pentru cei din provincie 😀 Vama nu stiu cat m-ar mai atrage in afara de plaja de carte a lui Maimutza
  @ileana: ma simt foarte onorata si jenata cand primesc asa mesaje frumoase, cred ca tre sa pun mana sa mai scriu cate ceva pe-aici :), multumesc! azi cred ca fac o tikka… am citit cam erratic, o sa mentionez una alta; suna bine ce-ai citit tu – DCM ce? sa iei si cartea de interviuri a lui Marius Chivu daca apuci, e excelenta! 🙂
  @mesmeea: apropo de Somesh tre’ sa scriu despre cum io, a doua generatie incaltzata pornita din iobag din Panade, Sancel, langa Blaj, am fost invitata de grof la castel… 😀 istoria are umor, nu gluma!

 7. Monica said,

  24/11/2013 at 7:57 am

  Esti facuta sa scrii! Nu uita asta!

 8. capricornk13 said,

  16/12/2013 at 10:41 am

  🙂 ma rog…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: