Soirs se întreabă într-o postare din 20 iulie (acută şi strălucitoare, ca de obicei) “cine ar mai putea aduce pe lume o conştiinţă liberă” în zilele noastre. În naivitatea mea, propun o posibilitate, un început. Citiţi-l pe Jiddu Krishnamurti – “Think on These Things”, o găsiţi aici. Puteţi vedea înregistrări video şi texte pe site-ul oficial. Unii dintre voi, cârcotaşi (şi pe bună dreptate!), îmi vor spune că J.K. ignoră mult prea suveran dimensiunea socială, că ideile lui de educaţie sunt prea desprinse de realitate. Am să vin şi am să vă întreb, atunci, dacă vă place realitatea asta.
P.S.: Nu, n-am luat-o razna şi nu vă trimit în ashram! 🙂 J.K. nu este reprezentantul sau misionarul niciunei religii şi nici al filozofiei hinduse. Nici vreun idiot de-ăsta “new age” cu “dezvoltare spirituală” gen. Iar eu nu susţin că deţine adevărul absolut sau că are vreo soluţie miracol. Numai că merită citit.
a reader said,
25/07/2015 at 10:28 pm
Am citit primele pagini, cele din sample-ul gratuit de la Kindle Store, dar nu m-a convins . Erau pe-acolo si idei cu potential (alea gen “cunoaste-te pe tine insuti”), dar destule altele mi-au dat impresia ca “imparatul e gol”.
De ex. raspunsul lui la “ce este inteligenta”, chestia ca, cica, omul cu adevarat inteligent nu ajunge niciodata la o concluzie. Pai atunci (trecand peste faptul ca acolo omul ne livreaza de fapt concluzia lui) cautarile ar fi degeaba. Sa ne gandim la stiinta: acolo cautarea nu se termina niciodata pentru ca fiecare concluzie, fiecare raspuns, naste noi intrebari; sigur, oamenii de stiinta trebuie sa fie pregatiti sa renunte la concluzii aparent definitive daca noile date le dezmint, dar daca nu s-ar ajunge deloc la concluzii, la raspunsuri la intrebari punctuale, stiinta nu ar putea inainta. Asadar oamenii de stiinta nu sunt inteligenti ? 🙂
Alt exemplu: raspunsul la intrebarea “daca toti ne-am revolta, n-ar ajunge lumea in haos?” La care el raspunde:
“But is the present society in such perfect order […] ? Is there not chaos now ? Is everything beautiful, uncorrupted?”
Ori de la “nu e ordine perfecta” si “nu e totul frumos” pana la “e haos” sunt multe trepte… Mai ales ca avem destule termene de comparatie in istorie ca sa stim ca se poate mult mai rau… Imperiul Roman era departe de a fi o ordine perfecta, nu era totul frumos pe atunci (in special pentru sclavi), totusi nu-i invidiez deloc pe cei ce au prins caderea Imperiului Roman…
Ma rog, nu stiu ce intelege de fapt omul prin “revolta” – poate ca nu ceva violent.
capricornk13 said,
27/07/2015 at 9:57 am
Hello, bughi, long time no see 🙂
Păi sunt de acord că n-are soluţii, ce e mişto la el e că pune întrebările care trebuie (pe care ar trebui să ni le punem şi noi).
Cu inteligenţa oamenilor de ştiinţă sunt şi nu-s de acord cu tine, JD se referă la alt tip de “inteligenţă”, nu la “puterea de pătrundere a minţii”, ci la abilitatea ei de a te face a. satisfăcut şi liniştit cu tine şi cu viaţa pe care o duci b. să trăieşti în şi să contribui la crearea unei lumi mai bune.
Eu sunt de acord cu JD că e cam “haos”. În ţări ca Pakistan, multe din Africa, Orientul Mijlociu, Rusia, Ucraina, România etc. e chiar haos de-a dreptul, iar în Europa de vest, America et alia e haos în conştiinţa oamenilor. Evident că nu înţelege ceva violent prin revoltă, se referă la revolta (internă, a sufletului) împotriva ideilor primite de-a gata de la societate / familie / tradiţie.