Romanul complet al condiţiei umane

Solenoid – Mircea Cartarescu

Humanitas, 2015

Binge reading Solenoid, vreo 480 de pagini. De când l-am început, luni dimineaţă, nu mai pot să fac altceva, mi-e ciudă pe fiecare clipă în care-s obligată să pretind că mă interesează ce-am de lucru – acum sunt la birou, aşa că trebuie să scriu despre el, fiindcă nu pot citi.

(Nu cred că e o coincidenţă că am dat de cartea asta acum, exact când mă bântuie aceleaşi întrebări).

Nu e surprinzător că Mircea Cărtărescu a reuşit să scrie aşa ceva, întotdeauna a şi dorit, a şi ştiut că poate să dea o carte în care să cuprindă esenţa condiţiei umane.

Îmi amintesc de comentariile ignare şi sarcastice ale dulăilor de serviciu din timpul publicării Orbitorului cu privire la pretenţia lui MC de a scrie “romanul total” şi previzibilul eşec al unei atare încercări. Îmi amintesc şi mi-e milă de ei.  Cât au să sufere acum, dacă vor înţelege!

Finitudinea şi lipsa de sens, cele două fundamentale temeri ale omului, tortura, frustrarea şi chinul de a le transcende, într-un chip în care nu le-aţi putut exprima sau văzut expuse niciodată – asta veţi găsi în Solenoid. Personajul principal repetă în carte că nu vrea să scrie literatură, vrea să spună adevărul, fiindcă literatura e păcăleală şi evadare. Ce face M.C., evident, este să ne ofere adevărul sub forma celei mai bune literaturi posibile.

Să nu vă apucaţi de acest roman dacă n-aţi petrecut voi înşivă timp mult meditând la cele două temeri. Să nu vă apucaţi de el nici dacă vă doriţi răspunsuri sau să rămâneţi purtaţi de iluzii.

Si n-am citit decat jumatate…

Cateva pasaje:

p. 277: Niciun roman n-a aratat vreodata un drum, toate, dar absolut toate se resorb in inutilul neant al literaturii. Lumea s-a umplut de milioane de romane care escamoteaza singurul sens pe care l-a avut scrisul vreodata: cel de a te intelege pe tine insuti pana la capat, pana-n singura camera din labirintul mintii in care n-ai voie sa patrunzi.

p. 279: Nicio carte n-are sens daca nu e o Evanghelie.

p. 282: Esti damnat pentru totdeauna dac-ai trait fericit, dac-ai fost miliardar, mare actor sau mare savant sau mare scriitor, dac-ai luat premii si-ai fost ovationat minute intregi in picioare, in sali de teatru poleite cu aur. Esti mantuit daca esti cersetorul de la capat de pod care-a dezlegat enigma, a dat raspunsul si a gasit iesirea.

p. 316: Nu am trait degeaba, imi spun in fiecare clipa a vietii mele, fiindca n-am ajuns scriitor, fiindca sunt un biet profesor de romana, fiindca n-am nici familie, nici avere, nicio noima pe lume, sau fiindca traiesc si am sa mor printre ruine, in cel mai trist oras de pe fata pamantului. Ci pentru ca mi s-a pus o intrebare la care n-am aflat raspunsul, pentru ca am cerut si nu mi s-a dat, am batut si nu mi s-a deschis, am cautat si nu am gasit. Iata ratarea care ma inspaimanta.

 

Advertisement

5 Comments

  1. Adriana Ioana said,

    26/11/2015 at 7:19 pm

    Iti multumesc pentru articol! Sper sa mi-o achizitionez curand si sa revin aici si cu cateva impresii ale mele.

  2. capricornk13 said,

    27/11/2015 at 5:22 pm

    Te astept:)

  3. a reader said,

    13/01/2016 at 10:54 pm

    La multi ani capricorn ! Noroc ca esti la Viena – la tine acolo e inca ziua ta, la mine imediat e ziua mea 🙂

    Si sanatate, bucurii, excursii, carti bune si tot ce-ti poate face viata mai frumoasa !

    Cred ca o sa citesc si eu Solenoid, am citit un fragment undeva si parea interesant.

  4. cristian s said,

    14/03/2016 at 11:27 am

    Tu ai ales înadins cele mai normale, mai romanești, pasaje din carte, pare-mi-se. De ce nu ai ales să redai și pasaje cu obișnuitele cuvinte neinteligibile, de medic, de mecanic auto, de psiholog cosmic, ale lui Cărtărescu. Nu aș nega: romanul este o călătorie în sine a lui Cărtărescu, este fotografia ireală a lumii lui interioare.

    Probabil că asta e și marea realizare a acestei cărți „noi” cărtăresciene. Dacă romanul ar fi fost scris în nota fragmentelor pe care le-ai redat tu mai sus, l-aș fi parcurs cu sete. 🙂

  5. marius capota said,

    11/04/2016 at 3:38 am

    11 august 1999
    … precum zapada in desert …
    giese


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: