Brunul om nou

Matei Brunul – Lucian Dan Teodorovici

Polirom, 2011

Ajung pe 31 decembrie să scriu despre Matei Brunul, pe care l-am aşteptat ca nu ştiu ce, a fost cadoul meu de Crăciun!  Sora mea, capricoarnă veritabilă şi ea, născută însă pe 2 ianuarie, a venit în vizită înainte de Crăciun.  Bagajele ei conţineau un număr insignifiant de haine înghesuite într-un colţişor, alături de 8 (opt!) kg de mâncare trimise de mama şi de nenumărate cărţi comandate de mine în România.  Inutil să precizez că voi avea nevoie de cel puţin trei ani ca să le citesc pe toate.  Însă m-am întrerupt din celelalte lecturi (Amantul colivăresei a lui Radu Aldulescu – grrr, greu de citit – şi interminabila Dance with the Dragons) pentru LDT şi al său Brun Matei, fiindcă nu mai puteam de curiozitate!  Bine am făcut.  Un roman “ca la carte”, pe care l-am parcurs cu plăcere de la cap la coadă.  Citisem deja pe blogul lui Lucian şi pe FB o grămadă de lucruri, cronicile profesioniste şi însemnările teroristei şi ale ionucăi.

Foarte bun roman, bravo Lucian!  Da, merită promovat şi tu o faci foarte bine, luptându-te cu modestia, cum spune terorista :).  Nu vă povestesc subiectul pentru că o fac fetele şi cronicarii într-un mod mai detaliat şi mai deştept decât aş reuşi eu în seara de Revelion după ce am jucat 6-7 ore bridge…  Doar să spun că m-a cucerit Bruno marionetistul şi marioneta cum nu m-a mai cucerit de mult un personaj, mi-e atât de drag… Tovarăşul Bojin securistul e foarte reuşit, mult mai puţin clişeistic decât mă aşteptam – ba chiar mi-ar fi plăcut ca Lucian să dea mai multe detalii despre el, aş fi vrut mai degrabă mai puţină documentare (făcută extrem de conştiincios, după cum a remarcat toată lumea) şi mai multă ficţiune despre viaţa privată a lui Bojin.  Deşi trebuie să păstreze puţin mister, iar autorul reuşeşte foarte bine suspansul, si pe Eliza as fi vrut s-o cunosc mai bine.  Eh, dar astea-s fitze.

Puneţi mâna şi citiţi cartea, o să vă placă tare de tot…

30 Comments

  1. mulliganoglu said,

    31/12/2011 at 9:34 pm

    tu si surioara ta sunteti niste pirate ale aeriene ale culturii, gen. totul are un aer de superjmekerie, maxomangleala, cand colo: e vorba de niste amarati de prozatori uitabili

    fa-le avioane si da-le buton de pe domu’ al mai mare, capriiiii

    • we said,

      01/01/2012 at 2:05 am

      🙂 @m, sarmana capri incearca doar sa isi faca o imagine. incearca sa aplice punct cu punct, linie cu linie ce scrie la cartile de comunicare, inteligenta emotionala, persuasiune et al. daca vrei iti fac o minima bibliografie si iti pot trimite cartile (capri, nu am uitat promisiunea, imi cer scuze de intarziere). ce imi place (exagerat, evident), este ca e sistematica in efortul sau, chiar se straduie. deci are o minte organizata, pentru care o felicit.
      serios, nu are sens sa o bubui in felul asta. capri are un plan pentru ea, cat timp nu face rau voit, mie mi se pare ok. asa se scrie in ziua de azi despre carti, oricare ar fi ele. cat timp capri nu a inceput cu “cartea X m-a satisfacut”, e inca e bine:)

      cine stie, poate in planul asta al ei este undeva, pe locul 99 din 100, si linia “o data si o data o sa iau sistematic subiectul X”. evident ca si eu incerc acum o tehnica de persuasiune:)

      sa fie asa cum vrei tu capri – sa fii fericita tot timpul anului.

      • capricornk13 said,

        01/01/2012 at 11:59 am

        bună dimineaţa, elfule, la mulţi ani!!!
        eşti mortal, mulţumesc pentru porţia de distracţie pe 1 ianuarie! 🙂 mai adu-mi şi mie aminte din când în când cum e cu planu ăla, că poate uit!

        • we said,

          01/01/2012 at 8:35 pm

          nu cred ca e nevoie sa iti aduc aminte, cand tu singura iti aduci aminte de asta in fiecare post.

          • capricornk13 said,

            02/01/2012 at 12:15 am

            we, nu pot sa iau sistematic niciun subiect, pentru ca eu citesc de placere 🙂 daca tu vrei sa-ti imaginezi ca am un plan, foarte bine! 🙂

          • we said,

            07/01/2012 at 2:31 am

            ce are placerea cu sistematicul?!:) cand faci ceva din placere o faci aleatoriu?

            [pauza de ras]

            uite, eu de placere am citit 90% din glen cook. idem p.k.dick. ca sa marginim discutia la carti. SF/fantasy.

            [inca ma hlizesc]

          • capricornk13 said,

            07/01/2012 at 11:41 am

            mişto întoarsă din condei! 🙂 pentru mine plăcerea şi sistematicul nu prea se leagă, dar I get your point 🙂

    • capricornk13 said,

      01/01/2012 at 12:01 pm

      direct de pe dom le-am dat, m-a invidiat tot ştefansplaţu pentru ele! 🙂 la mulţi ani, mulli, să ai un 2012 de excepţie!

      • mulliganoglu said,

        01/01/2012 at 6:37 pm

        la multi ani, capriiiiiiiiiiiiiiiiiiii

        nu mai vreau ani de exceptie, mi-a ajuns 2011.

        capri, acum fara misto: voi chiar carati mancare cu avionul sau e o metafora?

        mi-a placut constructia “nenumarate carti”. vorba lu’ gutza: ‘fara numar, fara numar, …’. am vazut ca baiatul ala supercitit si cupercult in cap, dragos, face si topuri dupa numarul de carti citite, pe ani, ca-n fotbal.

        atletii Lecturii, gen

        • capricornk13 said,

          02/01/2012 at 12:15 am

          nu e o metafora, mama mea s-ar fi suparat foarte tare daca n-as fi acceptat sa mananc de Craciun mancare gatita de ea! 🙂 kestie de respect, you see?

        • capricornk13 said,

          02/01/2012 at 12:18 am

          atletii lecturii, lol! 🙂

          • capricornk13 said,

            08/01/2012 at 10:28 am

            we, nu făceau niciun drum buc-viena, pot sa ti le comand (sau sa ti le comanzi tu) direct pe site si sa le primesti direct la tine; am spus de Polirom fiindcă ei livrează aşa şi fiindcă ai zis de Matei Brunul; eu în România ajung foarte rar (n-am mai fost din iulie şi probabil mai merg de Paşti); humanitas nu livrează afară din câte ştiu, Eagle le au pe Amazon, uită-te pe Elefant.ro

        • we said,

          07/01/2012 at 2:35 am

          care isi face pomana cu mine si imi arunca niste gantere culturale peste garla? platesc cartea + posta + efortul.
          chiar sunt curios sa citesc cartea asta si nu stiu cand ajung in Ro. si pe Amazon nu e (apropo, culturalilor, de ce nu faceti un pustiu de bine si nu intrati pe amazon – polirom/humanitas, astia mai mare – se aude? vi s-ar intrei vanzarile)

          si mai vreau sa il citesc pe domnul Suciu… [capri, nu da!:) e vineri seara si-mi fac de cap]

          • capricornk13 said,

            07/01/2012 at 11:40 am

            we, spune-mi ce cărţi mai vrei de la Polirom (uită-te pe site) în afară de Matei Brunul şi ţi le trimit eu, livrează în străinaătate fără probleme, eu mi le comand în România fiindcă aici nu sunt niciodată acasă şi n-am chef să le car de la poştă, iar la birou nu vreau să abuzez;

          • we said,

            08/01/2012 at 12:13 am

            @ck, merci, dar nu cred ca e nevoie. 1, ca nu sunt fan al poliromului asa ca nu cumpar carti numai ca sunt in anumite serii ale polirom, nu sunt fan al niciunei edituri.
            2. pentru ca pe mine ma intereseaza anumite carti si 3. ajung si eu in romanika si cumpar ce imi trebuie.
            si evident, nu are sens ca pachetul sa faca drumul bukres-viena-cali,
            am doar 4-5 carti in vizor deocamdata. si sunt mai mult curios.

  2. sabina said,

    31/12/2011 at 9:56 pm

    happy new year,capri !
    sunt putin out- topic,da’ fiindca tot ai amintit de GRRM – da,e misto,basmul,pe la pag. 260 din “urzeala” am inceput sa-i simt vraja.
    asta e carte de citit undeva intr-un conac,iarna,langa semineu
    parerea mea : magnetul nu e pus in personaje ( care au doar contur,nu si un continut real) ci in intriga,
    spune-ne ce mai ai in teancul de carti aduse de sora ta ,ce mai ai pe listele de asteptare,care au fost cartile lui 2011….

  3. capricornk13 said,

    01/01/2012 at 12:03 pm

    la mulţi ani, sabina!
    o să-ţi placă şi nişte personaje, o să vezi :)!
    nu cred că sunt în stare să fac liste pe 2011, dar fiindcă mă încurajezi poate încropesc ceva azi…

  4. 01/01/2012 at 11:36 pm

    Tie, capricoarnă, ți se întâmplă vreodată (sau, să zic așa, ever) să citești și cărți românești care NU îți cad cu tronc (sau, să zic așa, plac)? Nu țin minte să fi văzut. Zici că ai contract cu Poliromul, toate cronicile tale sunt suspect de entuziaste, totul e bun, consumabil, unul și una. Am să citesc și eu Matei Brunul ăsta și dacă n-o să-mi placă, Doamne feri ce-o să fac! Serios zic. Dar revin și scriu: am serioase îndoieli că toate cărțile astea sunt ATÂT de bune precum scrii tu. Cred că de la o vreme răzbate mai mult prietenia ta cu acești scriitori, sau gradul de cunoștința ce e între voi, dacă nu e prietenie, decât o receptare obiectivă. Și, desigur, dacă a scris luciat ceva, nu o să-i contrazici taman tu gustul (apropo, s-a întâmplat vreodată?).

  5. capricornk13 said,

    02/01/2012 at 12:13 am

    Hm, pe Lucian Dan Teodorovici nu-l cunosc, nu l-am vazut in viata mea. Nici macar n-a comentat vreodata la mine pe blog 🙂
    E posibil sa ai dreptate ca ma influenteaza prietenia cu anumiti scriitori, insa asta nu se poate aplica decat la Marin Malaicu Hondrari, Danut Ungureanu sau Balin Feri, numai pe ei pot avea tupeul sa-i numesc “prieteni”. Romane romanesti care nu mi-au placut: Bagaul Ioanei Bradea, Fisa de inregistrare a lui Baetica, Amantul colivaresei a lui Aldulescu pe care o citesc acum. Nu m-a impresionat prea tare nici romanul Ioanei Nicolaie. N-am reusit sa citesc Exuviile Simonei Popescu.
    Si las-o pe tero, ok? 🙂
    Later edit (scuze, intitial nu vazusem intrebarea). Da, s-a întâmplat să nu fim de acord. Calvino e un exemplu, ar mai fi Jurnalele lui Jeni Acterian şi al Ioanei Em. Petrescu, ar mai fi Dune si alte SF si fantasy pe care le citesc eu, iar ea nici nu le deschide, Vonnegut care ei ii place mult mai mult decat mie. Precum si insasi cartea de fata, la care ea are obiectii destul de mari, cum spune si LDT mai jos! Insa da, in general avem preferinte similare, numai ca nu sunt exclusiv ale mele si ale ei 😉

  6. LTD said,

    02/01/2012 at 10:54 am

    „Hm, pe Lucian Dan Teodorovici nu-l cunosc, nu l-am vazut in viata mea. Nici macar n-a comentat vreodata la mine pe blog.” Corect şi verificabil, deşi mi-ar plăcea să te cunosc. De comentat, comentez însă acum – nu de alta, dar ca să poţi fi acuzată, pe viitor, cu niscai argumente. 🙂 Nu înainte însă de a-ţi ura ţie, de a ura şi cititorilor blogului cuvenitul & sincerul: La mulţi ani!
    Altfel, domnule Cristian Sîrb, vă propun aşa: citiţi MB, iar dacă nu vă place, promit să public cronica negativă, fie ea teribilă, devastatoare, chiar pe blogul meu. Să citească şi verii mei, mătuşile mele, plus rudele de gradul al treilea o „radere” adevărată. 🙂 Atenţie: dacă e favorabilă, n-o public, că nu se face. Însă nu m-aştept să fie: întîmplător, am mai găsit vreo două comentarii de-ale Dvs. la cărţi ale mele, întotdeauna defavorabile, uşor răutăcioase chiar, fără nici un argument. Tocmai de-aceea provocarea de-acum: mi-aş dori să vă citesc o recenzie negativă cu argumente.
    Altfel, în privinţa teroristei, vă înşelaţi acum: e printre puţinii comentatori care N-AU AVUT o cronică pozitivă la MB. Bine, n-a fost nici o radere totală. Pe-aceea o aştept cu drag din partea Dvs.

  7. capricornk13 said,

    02/01/2012 at 4:15 pm

    @LDT: păi bine ai venit pe blog! 🙂
    să ştii că trebuie să vii la Viena, aşa cum te-am ameninţat, fiindcă n-am primit cartea cu autograf, aşa cum ar fi trebuit! şi mie mi-ar face plăcere să te cunosc, mai ales că mai ştiu una-alta de la Florin Lăzărescu 😉
    în altă ordine de idei, Matei Brunul merita o însemnare mult mai plină de miez decât nimicurile pe care le-am scris – îmi pare rău, însă s-a comentat şi scris atât de mult deja despre ea, încât mi s-ar fi părut cam fără sens; sper însă că se vede clar că mi-a plăcut; e a patra carte pe care ţi-o citesc şi mi se pare (şi mie) cea mai bună; felicitări 🙂
    la mulţi ani!

  8. LDT said,

    02/01/2012 at 4:49 pm

    capricornk13 – îţi zic aşa, că nu ştiu cum altfel, capri e cumva… cumva. bine te-am găsit, mai întîi.
    apoi: am mai avut şi alte plîngeri privind dedicaţia, nu ştiu ce să zic. decît că-mi cer scuze, deşi n-am nici o contribuţie directă la încurcătură. oricum, aşa e: trebuie să vin la viena, aşa am zis. încerc anul ăsta, de vreme ce am rămas cu asemenea datorie. sper că lăză nu mi-a făcut un portret ireparabil. 🙂
    în cealaltă ordine de idei, eu mă bucur pur şi simplu cînd brunul place, nu tresalt atît de mult la diverse epitete. pe de altă parte, cînd ele, epitetele, sînt negative, mă interesează foarte mult, de-aici şi invitaţia făcută domnului Cristian Sîrb. 🙂 care sper să mă onoreze cu lectura cărţii. şi cu o discuţie ulterioară, dacă-i va face plăcere. promisiunea de a-i posta o eventuală recenzie negativă şi pe blogul meu (tot cu acordul dumnealui, bineînţeles) rămîne în picioare.

  9. capricornk13 said,

    02/01/2012 at 5:00 pm

    fii serios cu dedicatia, nu e nicio nenorocire! (si evident ca stiu ca nu e vina ta); n-am pasiunea de a colectiona autografe, am continuat doar conversatia din momentul comenzii, cand ti-am scris pe blog 🙂
    in ce-l priveste pe Cristian, e desigur decizia lui, dar te avertizez ca stie sa administreze dusuri reci 😉

    • LDT said,

      02/01/2012 at 6:43 pm

      🙂 iar eu pot accepta duşurile reci, atunci cînd au o explicaţie. adică argumente.
      cu dedicaţia să ştii că nu-s eu liniştit. trebuie s-ajung la viena, în primul rînd din motivul ăsta!

      p.s. lăză mi-a vorbit foarte, foarte frumos despre tine.

      • capricornk13 said,

        03/01/2012 at 11:30 am

        Lăză e mortal! 🙂 Idem tot el despre tine! Iar Viena te aşteaptă cu drag oricând!

  10. Micawber said,

    04/01/2012 at 1:05 am

    Am citit si eu cartea. Entuziasmul meu e mult mai mic. Are si bune, si rele, amestecate, nu e o capodopera. Sper sa pot explica mai in amanunt la mine pe blog, probabil chiar saptamana viitoare.

  11. capricornk13 said,

    04/01/2012 at 8:44 am

    @micawber: aştept cu interes să scrieţi şi dvs. Da, are şi scăderi, nici nu ştiu dacă are pretenţia să fie o capodoperă, însă mie mie se pare bine construită şi bine scrisă. Sunt lucruri pe care le-a remarcat terorista care nici pe mine nu m-au încântat foarte tare, cum ar fi insistenţa de a teoretiza un pic pe “istoria mare vs istoria mică” sau relevanţa profesiei de marionetist, însă per ansamblu mie nu mi se pare că deranjează atât de tare încât să strice plăcerea lecturii.

  12. als said,

    04/01/2012 at 9:02 am

    felicitari pt. sincronizarea cu tero

  13. capricornk13 said,

    08/01/2012 at 2:47 pm

    ce glume proaste fac unii…

  14. mulliganoglu said,

    08/01/2012 at 6:36 pm

    numai nesimtiti pa globurili astea, capri


Leave a comment