Cronică de familie – Petru Dumitriu (vol. 2)
Litera, 2009 (cu Jurnalul Național)
Domnule, Petru Dumitriu îmi confirmă cu această a doua parte că e un mare scriitor, un om foarte inteligent și un povestitor de forță. Am lăsat să mi se mai sedimenteze impresiile înainte de a posta despre volum (între timp am mai citit și jumătate din Enchantress of Florence și o treime din volumul 3), însă tot entuziastă sunt. Este imposibil ca cineva care se bucură de literatură să nu se lase furat de măiestria lui Dumitriu. Bine, firesc la o operă de atât de mari proporții, are și părți mai puțin reușite, însă cel puțin două povești din acest volum sunt excepționale, personajele care le poartă pe umeri fiind de neuitat: Ghighi Duca și Elvira Vorvoreanu.
Volumul acoperă perioada 1916-1945, adică cea mai interesantă (zic eu) din istoria României. Deși în continuare e clar că scriitorul urmează manualul comunist de istorie, reușești să treci peste clișeele gândirii respective datorită strălucirii personajelor și ingeniozității scenariilor prin care trec viețile lor. Desigur că în continuare boierii (unii deveniți bourgeois puri) sunt detestabili, însă, vorba unui comentator la însemnarea despre prima parte, Dumitriu s-a cam îndrăgostit de lumea lor. Și în vreme ce unele personaje reale sunt prezentate extrem de unilateral și brutal (vezi Carol al II-lea sau Ferdinand) se vede că altele l-au fascinat și a încercat să le trateze cu sinceritate, cu bună credință – de exemplu Nae Ionescu în prezentarea inițială.
Nu vreau să dau spoilere, însă vreau să remarc un portret grozav, cel al Elvirei Vorvoreanu. O femeie malefică, însă de o forţă şi o vitalitate neîntâlnite de mine în literatura română. Alături de toate celelalte calităţi ale cărţii, e păcat să nu citeşti Cronica şi pentru a o întâlni pe această divă interbelică pe lângă care toate celelalte personaje feminine ale literaturii postbelice nu că pălesc, ci nici nu există. Şi dacă n-ar fi remarcabila doamnă T (desigur, în cu totul alt registru) mi-e teamă că Dumitriu n-ar avea rival deloc în acest context. Diavolul prezent în orice femeie e, în cazul Elvirei, un ditamai dragonul ce pârjoleşte cu nesaţ tot ce-i stă în cale…
Sper să nu mă dezamăgească al treilea volum, deşi e plasat după 45 şi am trecut deja printr-un capitol amplu despre ţăranii unui sat al Vorvorenilor care nu promite mare lucru. Repet, la portretele lumii bune Dumitriu este imbatabil, însă când ajunge la oamenii simpli, la “ceilalţi”, nu se apropie de expresivitatea unui Marin Preda sau Rebreanu.
jeje said,
15/11/2009 at 7:47 pm
Ma bucur ca iti place in continuare.Ce parere ti-a facut capitolul Salata?
capricornk13 said,
16/11/2009 at 10:27 am
nu retin numele capitolelor, sorry… a, parca-mi aduc aminte, cel cu bulgarii; sincer (nu rade, sunt femeie) m-a impresionat foarte tare…
si volumul 3 imi place; daca reusesti sa vezi dincolo de imperativele politice ale epocii, Dumitriu descrie foarte bine starea de spirit si logica acestei clase care se trezeste fara nimic
jeje said,
16/11/2009 at 12:57 pm
Pai intrebam, pentru ca a fost ecranizat de Pintilie.Un film superb, ti-l recomand.O vara de neuitat.
Mai exista un film, facut dupa capitolul Bijuterii de familie, da ala e mai greu de gasit ca e facut in ’57.
capricornk13 said,
16/11/2009 at 5:05 pm
Multumesc frumos pentru recomandari, intr-adevar n-am vazut “O vara de neuitat” – habar n-aveam ca e facut dupa Cronica; poate-l gasim si pe celalalt, cine stie? internetul e mare 🙂
sabina said,
17/11/2009 at 8:30 pm
ma regasesc in impresiile tale, si mie “Cronica de familie ” mi-a adus ceasuri de evadare si placere.
fix de acelasi gen ( si calitate ) – “Triptic ” de Lucia Demetrius.
capricornk13 said,
18/11/2009 at 12:00 am
am auzit de ea, inca n-am citit nimic – multumesc!
bughi mambo rag said,
02/02/2010 at 1:01 am
Si mie mi-a placut episodul cu Elvira. Insa nu sunt de acord ca Elvira n-ar avea rivala in literatura romana (afara de doamna T) – are o puternica rivala chiar in aceeasi carte, pe propria bunica, Davida din volumul I, pe care eu personal i-o prefer.
Iar cea mai antipatica femeie din carte, mai odioasa decat oricare din lungul sir de femei fatale: Elvira, Fifi, Gabriela… care subjuga barbatii prin placerea pe care le-o ofera, mi se pare Doina Zevedei din ultima parte, care spre deosebire de celelalte, incearca sa-si faca jocul manipulator fara a oferi de fapt nimic.
capricornk13 said,
02/02/2010 at 10:24 am
@bughi: n-am scris ca Elvira n-ar avea rivala, ci ca Dumitriu n-ar avea rival in constructia personajelor (feminine) din Cronica, asa ca suntem cam de acord :); Davida e formidabila la inceputul cartii, nu-mi place cum o lasa Dumitriu sa se stinga ulterior; cineva cu atata personalitate (chiar incinsa de entuziasm adolescentin, tot puternica mi se pare) sa fie infrant atat de usor…
apropo de femei fatale – tie nu ti se pare ca Dumitriu (ca si alti barbati-scriitori) cam exagereaza efectele atractiei sexuale asupra barbatilor? sau chiar asta este adevarul, sunt atat de orbiti de lucrul asta incat piere orice urma de bun-simt? (sau bun gust for that matter…)
bughi mambo rag said,
03/02/2010 at 11:48 pm
🙂
Da, si mie imi vine sa zic ca Dumitriu exagereaza, ca nu detinem asemenea puteri supranaturale… totusi, daca Elvira, cea care voia sa ia locul Lupeascai, e fictiune, Elena Lupescu in schimb e realitate…
Si da, si mie mi-a parut rau pentru Davida, pentru cum e lasata sa se stinga…
capricornk13 said,
04/02/2010 at 11:57 pm
Da, dar eu refuz sa cred ca Lupeasca l-a dominat pe Carol exclusiv sexual; puterea vine din alta parte…