Moartea, libertatea, izolarea si sensul

Existential Psychotherapy – Irvin D. Yalom

Basic Books, Perseus Books Group, 1980 – Kindle edition

Pornind de la cartea lui Viktor Frankl, despre care am scris aici si de la o conversatie cu Mihaela la insemnarea respectiva, ma hotarasem sa-l caut pe Yalom, care este probabil cel mai cunoscut psihoterapeut existentialist.  Yalom e profesor la Stanford si a avut rezultate notabile in psihoterapia de grup, precum si ca scriitor si intelectual.  A scris si romane (eu mi-am luat doua, When Nietzsche Wept si The Spinoza Problem) dar volumul din titlu este realmente un tratat de psihoterapie, scris pentru psihoterapeutii care vor s-o ia pe calea psihologiei existentialiste.  Cu toate astea, este perfect inteligibil si cat se poate de relevant pentru nespecialisti, public, poate nu publicul larg – desi nu vad ce i-ar strica nici lui!  Pentru ca pune probleme esentiale ale situarii individului in lume si dezvaluie cauze adanci ale unor psihopatologii care ne afecteaza pe fiecare, indiferent daca am ajuns vreodata in situatia de pacienti sau nu:)

Ce este psihoterapia existentialista? Yalom o defineste astfel: ‘a dynamic approach to therapy which focuses on concerns rooted in individual’s existence’. Care sunt diferentele intre abordarea existentialista si cea freudiana, psihanalitica? Freud explica crearea patologiei prin urmatoarea dinamica: drive (instinct) – anxietate – mecanism de aparare.  Abordarea existentialista pastreaza structura, dar modifica in mod esential primul termen – in loc de instinct, presupune ca triggerul care declanseaza conflictul este constiinta unei probleme existentiale – de aici survine anxietatea, urmata de crearea mecanismelor defensive (constiente si inconstiente).  Care sunt cele patru mari ‘existential concerns’? 1. Finitudinea vietii – teama de moarte; 2. libertatea – constiinta faptului ca nu exista un scop universal si nici un cod care-ti spune ce si cum sa traiesti, deci esti liber sa alegi cum traiesti, dar si responsabil de rezultat! 3. izolarea – constiinta faptului ca, indiferent de calitatea relatiilor intrapersonale pe care le construiesti, vii pe lume singur si pleci din lume singur 4. sensul/lipsa de sens – care decurge oarecum logic din 1, 2 si 3, esti aruncat intr-un univers fara sens, ai responsabilitatea sa-l gasesti singur, esti izolat si nu reusesti.

In fiecare dintre cele 4 capitole mari, dedicate preocuparilor existentiale fundamentale, Yalom trece prin urmatoarea structura: explicitarea notiunii si a contextului cu recurs la filozofie si literatura (Kirkegaard, Heidegger, Nietzsche, Sartre, Camus, Tolstoi Dostoievski in principal, dar si Aristotel, Hume, Hobbes, Husserl sau Bertrand Russell), exemple de pacienti cu astfel de probleme cu poveste, momente cheie de discovery, rezolvari, apoi propunerile de abordare psihoterapeutica.

Fireste ca pentru noi, the laymen, cea mai interesanta este prima parte – pentru ca Yalom descrie crearea conflictelor respective in fiecare dintre noi, nu trebuie sa cazi in patologie pentru a te confrunta cu niciuna dintre dimensiuni!  Dar ce e extraordinar de interesant in abordarea terapeutica este preocuparea lui pentru relatia autentica, de comunicare umana, de schimb de afect, intre pacient si psihoterapeut, chiar daca este destul de atent sa traseze limitele ‘fuziunii’ celor doi.  Adica odata ce incepi sa citesti, nu te poti desprinde nici macar de un randulet de acolo, toate devin semnificative pentru a intelege intreaga complexitate a viziunii sale.

Ce mi s-a parut mie personal fascinant este masura in care ti se ilumineaza tie intelesul propriilor atitudini, comportamente – cum iti descoperi fricile si emotiile, cum capata viata ta mai multa limpezime.  Sigur, trebuie sa te feresti de a cadea in extrema de a interpreta totul prin prisma viziunii lui Yalom, dar cartea iti ofera o sansa de a te sonda in profunzime.  Evident ca una e sa citesti ce spune el si sa intelegi la nivel intelectual si cu totul altceva sa simti autentic si spaima de moarte, si teribilul liber arbitru si suprema izolare.  Schimbarea nu poate veni decat din confruntarea reala cu aceste conflicte existentiale fundamentale.  Insa ce scrie Yalom te poate ajuta sa recunosti si sa folosesti momentele respective pentru o relatie mai buna cu tine insuti…  Minciunile, mecanismele defensive, lasitatile noastre de fiecare zi – e bine sa le vezi, e bine sa le recunosti.

Poate cel mai important lucru din carte este ca (si) Yalom spune foarte limpede: nu poti iubi autentic, nu poti construi relatii interpersonale reale, profunde, daca nu esti in stare sa fii intai singur cu tine. Daca nu te confrunti cu sentimentul de izolare si nu te cunosti pe tine in relatia cu tine si cu lumea.  Nu poate nimeni sa-ti dea ceea ce nu-ti dai tu singur, ce percepi in lume e responsabilitatea ta. Daca ai relatii doar ca sa-i folosesti pe ceilalti pentru fricile tale, daca doar astepti sa ti se indeplineasca asteptari, sa se bifeze o lista…

Cititi cartea, voi toti cei care v-ati regasit macar o clipa ca subiect in cele patru conflicte existentiale.  Lumineaza, chiar daca nelinisteste 🙂

Advertisement

8 Comments

  1. mulliganoglu said,

    06/10/2014 at 3:18 pm

    a propos de psihoterapie, niste imagini de arhiva cu Marele Prozator Ioan Suciu:

    http://www.isuciu.ro/2014/10/in-budapesta.html

  2. mulliganoglu said,

    13/10/2014 at 6:05 pm

    nici nu m-am incalzit 🙂

  3. we said,

    25/10/2014 at 9:02 pm

    nu e singurul.

    ce mai faci, tu, capri? totul bine si cum tre. la viana?
    cand mai vii p’aci?:D

  4. capricornk13 said,

    17/11/2014 at 12:42 am

    elfule, milioane de scuze, n-am vz mesajul tau, aku intrai si eu ca nu-mi vine sa cred ce a reusit Romania! 🙂
    am revenit sa scriu ca e prima data cand sunt mandra de cum gandesc 52% dintre noi 🙂
    totul bine, cum e la usa? ai votat?

  5. we said,

    06/01/2015 at 4:16 am

    hai la multi ani, in primul rand!

    52% din 63% sau cati au votat. 35% more or less din intreaga populatie votanta: 18 mil. nu mi se pare wow. 35% asta e de fapt doar pe hartie, caci si unii si altii au furat in draci. cel putin 1 mil de voturi sunt fictive…faci tu socoteala cat este de fapt acel 52%:)

    la usa nu e nimeni:) la usa e bine, culmea ca i-a interesat acum de Ro. cand au vazut scenele din paris. erau chiar socati cum oamenii nu sunt lasati sa voteze. in fine, aici se voteaza prin posta, asa ca astia sunt martieni fata de romanica.
    nu, nu am votat. nu am incredere in Johannis. acum cativa ani era solutia lui Geoana, acum e mare anti-USL. si asta nu e singurul sau cel mai important raison.
    celalalt set de raisons au fost ca tb. sa pierd 1 intreaga zi pt. 1 vot, pt. ca dragul de MAE a redus nr. de locuri de votare si aici. asa ca ma fortau sa conduc 100+ mile one way, in loc de clasicul 45+. totusi…200 de mile, 1 zi pe masina, e cam prea mult.

    revenind, cred ca cei 52% sunt de fapt aprox. 35%, hai 37-38% daca incluzi ciudati ca mine.

  6. capricornk13 said,

    19/01/2015 at 9:37 am

    stimate elf, la multi ani si mii de scuze (din nou!) pentru intarzierea cu care intru pe blog…
    da, te inteleg perfect cu votatul, eu nu m-am mobilizat in primul tur nici 20 de min cu U-Bahn si tramvai, darmite 100 mile numai dus…
    nu mai stiu nimic intre timp, am revenit la starea obisnuita, fara tv etc, m-am uitat putin sapt trecute la horror show-ul din franta, are dreptate soirs, astia sunt in razboi, frate…

  7. we said,

    19/01/2015 at 8:58 pm

    i-auzi neica, razboi! ce razboi?:)

    vad ca johannis a inceput sa dea cu stangul in dreptul, ce banuiam — “pacea sociala”, se cam intampla. s-ar putea ca dealul e sa fie niste scuturari la congr. PSD, eventual niste anticipate?, iar el o sa aiba timp sa isi refaca stocul de cravate — te duci cu floricele in piept la “vesnica pomenire”? d-aia mi-era teama (una din ele). a mai fost chestia cu decenta justitiei. nu stiam ca procurorii joaca pe masa cand incheie un dosar. a fost rea, n-ai ce sa zici.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: